Zdravý vztah s partnerem zaručí pevné stanovení hranic

13.11.2023 | Vztahy

Zdravý vztah s partnerem je základem pro harmonický partnerský život. Takový vztah je charakterizován vzájemným respektem, upřímností, důvěrou, láskou a podporou. Obě strany by měly mít místo pro své individuální zájmy a požadavky a měly by být schopny vyjádřit své pocity a názory, aniž by se obávaly kritiky nebo odmítání.

Stanovení a respektování osobních hranic s partnerem je klíčové pro zdravý a šťastný vztah. Osobní hranice ve vztahu odkazují na mentální, emoční a fyzické limity mezi vztahy a interakcemi s ostatními. Jsou to pravidla nebo pokyny, které jednotlivec vytvoří, aby určil, jak, kdy a kdo může komunikovat s ním. 

Začněte u sebe

První krok je vždy ten nejtěžší. Na začátku je potřeba uskutečnit jakýsi vhled do svého nitra a pochopit své vnitřní já, uznat potřeby a přiznat emoce. Pokud chcete být respoktován, musíte i vy respektovat svého partnera, jeho názory a postoj. Naučte se říkat ne, aniž by následoval pocit viny s potřebou vysvětlování. Jste rovnocení partneři, ve vztahu pro povyšování nebo ponižování opravdu místo není.

Pevné hranice vztahu 

Hranice jsou jakousi neviditelnou partnerskou ochrannou linií. Pokud se držíte před ní, vztah je harmonický, respektující a naplňující. Pokud je ovšem linie jedním z partnerů překročena, ten druhý se cítí zklamaný, nejistý a frustrovaný. Jak docílit toho, aby hranice ve vztahu byly udržitelné pro oba partnery?  Zde jsou některé kroky, jak toho dosáhnout:

Seznamte se sám se sebou: První krok k stanovení hranic je porozumění tomu, co vás dělá šťastnými, co vás rozrušuje a co potřebujete k duševní pohodě. Poslouchejte svůj instinkt.

Komunikace: Jednou z nejdůležitějších částí vytváření hranic je otevřená a upřímná komunikace s partnerem. Vyjádřete svoje myšlenky a pocity s jasnými a přímými výrazy.

Jasné stanovení hranic: Když jednou víte, co potřebujete, je čas to sdílet se svým partnerem. Buďte konkrétní a jasní. Například, pokud potřebujete určitý čas pro sebe, řekněte to a stanovte, co to znamená.

Respektujte hranice ostatních: Stejně jako vy potřebujete určité hranice, také vaši partner potřebuje jeho nebo její hranice respektovány. Naučte se rozpoznávat a uznávat, když vaše partner označuje jeho nebo její hranice.

Kontrola: Jednou z cest jak udržovat hranice je pravidelná kontrola. Zkuste se s partnerem dát dohromady alespoň jednou za měsíc pro kontrolu toho, jak se cítíte o svých hranicích a zda je třeba je upravit.

Buďte pevní: Je důležité být důsledný v udržování vašich hranic. Pokud vaši partner někdy nebo většinou nerespektuje vaše hranice, je nutné tuto problematiku řešit, možná s pomocí odborníka.

Kompromis: Vztahy jsou o kompromisech. Je důležité najít rovnováhu mezi tím, co pro vás funguje, a tím, co vaše partner potřebuje. 

Pomoc od odborníka: Pokud se k vám partner chová přezíravě nebo násilně a nerespektuje vaše osobní hranice, je důležité hledat pomoc od odborníka, jako je psycholog nebo terapeut. Je důležité se postarat o své fyzické a duševní zdraví.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7371200/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat