Většina lidí se při odmítnutí pozvání cítí provinile

Už zase máte jít někam, kam se vám ani trochu nechce. Nejraději byste pozvání odmítli, ale co když na vás pak hostitel pak bude koukat skrz prsty? Anebo vás dokonce vyřadí ze seznamu přátel? Tyhle dedukce jsou zbytečné. Nemalujte čerta na zeď a s klidem řekněte NE!

Ať už jde o večírek, oběd, kávu, sklenku vína, sportovní trénink či třídní sraz, nějaké to pozvání dostane čas od času každý. Jak se na něj tváříte konkrétně vy?

Než výčitky, raději to přetrpím!

Jeden z posledních vědeckých výzkumů zveřejněný Americkou psychologickou asociací (1) poukázal na hodně zajímavý jev. Podle jeho závěrů celých 77 procent lidí na pozvání kývne, a to jen proto, že by je při odmítnutí sužoval silný pocit provinění. Někteří se navíc obávají důsledků a kritiky ze strany hostitele, takže raději zatnou zuby a na danou akci dorazí, ale vnitřně trpí až do konce. Z hlediska psychiky to v pořádku není, protože tenhle ústupek jen zbytečně dráždí nervy.

Stres, který vážně není nutný

„I když je čas trávený s ostatními pro vyvíjení vztahů samozřejmě důležitý, nebojte se sem tam někoho prostě odmítnout. Následky vůbec nebudou tak závažné, jak se možná domníváte,“ doporučuje jeden z hlavních autorů Julian Givi, který na Virginské univerzitě působí jako odborný asistent (2). Tak žádný strach! I celosvětově známý brazilský spisovatel Paulo Coelho, jehož pero napsalo uznávanou knihu Alchymista, ve svém životě mnohokrát prohlásil, že když člověk ostatním říká ano, měl by se ujistit, že sám sobě neříká ne. A tuhle dobře mířenou radu bychom si měli vzít k srdci, protože má logiku. Ostatně, my sami přece víme nejlépe, jak se svým časem nakládat. Tak proč se nechat „nutit“ do něčeho, co se nám ani trochu nechce? Naučme se říkat NE a naše nervy budou jako v bavlnce!

Zdroje: (1) www.www.apa.org/pubs/journals/releases/psp-pspi0000443.pdf (2) www.nypost.com/2023/12/11/lifestyle/how-to-avoid-holiday-burnout-and-the-guilt-of-saying-no/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01
69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat