Ženy se po konci vztahu odmilují dříve než muži

Zamilovanost je krásná, bohužel ale nevydrží věčně. A ženy o tom vědí své! Za jejich rychlý citový pokles prý mohou hlavně domácí práce, se kterými jim muži příliš nepomohou. Kde ještě by něžné pohlaví ocenilo větší angažovanost?

Také si občas vzpomenete na ty roztomilé začátky vztahu? Byla to láska jako trám! Veškerý volný čas trávený s partnerem, sex více než pravidelný a vysněná budoucnost měla ty nejkrásnější barvy duhy. Kam se tohle všechno podělo? Zeptejte se sama sebe. Anebo raději vysavače!

Už to není, co bývalo

Podle nové studie (1) publikované v magazínu Journal of the Association for Psychological Science se v drtivé většině případů ženy odmilují výrazně rychleji než muži. Na jejich obhajobu to ale má docela logické vysvětlení. Tedy alespoň podle autorů výzkumu, kteří to připisují nedostatečné mužské pomoci s domácími pracemi a péčí o děti, kvůli čemuž se něžné pohlaví ocitá na pokraji vyčerpání. S nulovou energií, neustálým shonem a nervy nadranc se holt miluje horko těžko!

Úpadek má jasná čísla

V rámci studie sledoval odborný tým z americké Carnegie Mellon University emoce téměř čtyř tisíc heterosexuálních dospělých s různými časovými liniemi vztahů, od nedávno zasnoubených až po letitá manželství. Účastníci byli požádáni, aby po dobu deseti dnů každých 30 minut zaznamenávali své pocity týkající se drahé polovičky. Záhy vyšlo najevo, že ženy v dlouhodobých svazcích tráví se svým partnerem o 60 procent méně času, přičemž jejich „úroveň lásky“ klesla oproti začátku soužití o 80 procent. Čistě pro všeříkající srovnání – u mužů byl tento citový pokles vypočítán jen 30 procent. Jde tomuhle krachu lásky nějak zabránit? Tedy kromě větší pánské angažovanosti při úklidu, vaření a přebalování? To je těžká otázka. „Ačkoli se o romantické lásce mluví celá staletí, stále toho o ní víme jen velmi málo,“ uzavírá jeden ze spoluautorů zmíněného výzkumu, kterým je americký vědec, ekonom a sociolog Saurabh Bhargava (2).

Zdroje: (1) www.journals.sagepub.com/doi/10.1177/09567976231211267, (2) www.nypost.com/2024/01/10/lifestyle/women-fall-out-of-love-before-men-new-study/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:57
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat