Fexting v dnešní době ohrožuje nejeden vztah

07.02.2024 | Vztahy

Pohádali jste se tak, až vás z toho rozbolela hlava. Zalezete si pod deku a už nechcete nic řešit. Jenže co když se spor neurovnal a vy k němu ještě máte co říct? Pokud sáhnete po mobilu a partnerovi začnete vypisovat, jste obětí fextingu, který na vztahy nemá dobrý vliv!

Termín fexting pochází ze svou slov: fighting (bojování) a sexting (rozesílání textových zpráv, fotografií či videí se sexuálním obsahem). Bylo jen otázkou času, kdy se pojmenování, které charakterizuje hádky přes telefon, objeví, neboť komunikace skrze textové zprávy je v dnešní době naprosto běžnou věcí. To ovšem neznamená, že neškodí, naopak. Fextování i vás může dostat do potíží.

Novodobá hrozba je silná jako 3 espressa naráz

Posílání různých dodatků, výčitek i návrhů řešení – čistě online – je živnou půdou pro manipulaci ze strany jednoho či obou partnerů a prohlubování problému. Proč? Písmena nikdy nevyzní tak jako osobní přímá řeč. Nemáte šanci všímat si reakcí partnerova těla, výrazů obličeje, tónu hlasu a podobně, nemůžete se ihned vyjádřit a položit otázky k objasnění. Všechno tohle je špatně.

Když telefon nepípá

Za fexting se navíc považuje i záměrné neodepisování, případně strohé reakce typu „no comment“. Pak se i sebemenší konflikt lehce zvrtne v několikadenní nebo týdenní epizodu, tichou domácnost, oddělené ložnice a v tom nejhorším případě i rozchod. Komunikace totiž má být srozumitelná a efektivní.

Co udělat, abyste nefextovali?

Z tohoto pohledu se zdá, že jedinou výhodou fextingu je čas na zpracování emocí. V případě, že se vám partner nehlásí, jste sice nervózní, na druhou stranu pravděpodobně vychladnete. Ale dá se tenhle jeden jediný XXS benefit vůbec počítat? Pakliže už zase něco řešíte (přes telefon či online komunikační platformy), dávejte si pozor na dvojsmysly, víc přemýšlejte o tom, co píšete – a o to samé požádejte i protistranu.

Zapněte kameru

Dobrý tipem je i volba záchranného hesla. („Žirafy nejím!“) Jakmile hádka začne být opravdu nepříjemná, měl by o tom partner vědět. Heslo naznačí, že v tuto chvíli spor nemá řešení, proto si na chvíli dáte pauzu, každý se pokusíte svůj postoj přehodnotit a následně se záměrem najít schůdnou cestu téma otevřete znovu, ideálně osobně, minimálně však přes videohovor.  Tento postup vám pomůže zvládnout a ukočírovat jakýkoli partnerský spor skrz textovky.

Zdroje: www.cosmopolitan.com/sex-love/a44155865/what-is-fexting/, www.businessinsider.com/what-is-fexting-and-how-it-can-hurt-your-relationship-2023-3






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat