Zachování profesionality u přátelství na pracovišti

Pro ty z nás, kteří tráví většinu dne na pracovišti – v jakékoli formě – znamená mít v práci přátele velký bonus. Jak si udržet přátelství, ale přesto zůstat profesionální?

Práce je pro dospělé jako škola pro děti – je to první místo, kde hledáme přátele. Mít někoho, s kým si můžete popovídat, může rozhodně rozjasnit den a cítit se jako menší dřina. Kromě toho nemusíme našim přátelům vysvětlovat věci, které se staly v práci, stejně jako to děláme své rodině nebo jiným přátelům, protože tam byli také.

I když mít někoho, s kým bychom mohli sdílet své stresy a úspěchy v práci, může být rozhodně výhodou, orientovat se v přátelství na pracovišti není vždy jednoduché. Vyvážení osobních a profesních rolí může být někdy složité.

Nemusíte se přátelit s každým

Ne každý vám „sedí“, a to je v pořádku. Můžete navázat přátelství a zjistit, že to prostě nefunguje. Ale i když najdete pár lidí, se kterými rádi trávíte čas a chcete se s nimi přátelit, můžete se i k ostatním chovat vřele a přátelsky, aniž byste vynakládali mnoho energie na to, abyste se s nimi skutečně přátelili.

Není to hra všechno nebo nic – důležité jsou i „jen“ dobré vztahy na pracovišti. Můžete se chovat přátelsky a spolupracovat s lidmi z vašeho týmu, aniž by to znamenalo, že se s nimi budete scházet i po pracovní době.

Přátelství s rozdělením síly

Přátelství ale mohou někdy narušit profesní povinnosti. Pokud se přátelíme se svým podřízeným, mohou nastat chvíle, kdy budeme muset vystoupit z role přítele a chovat se jako manažer. Pokud nesplnil zadaný úkol, nebo opakovaně přišel pozdě do práce, možná ho na to budete muset z pozice šéfa upozornit. Tyto rozhovory nejsou nikdy snadné a mohou být ještě trapnější, pokud jste přátelé.

Na druhou stranu, pokud kamarádíte se šéfem, možná občas pečlivěji volíte slova, abyste neovlivnili jeho názor na vás.

Nebo se s kamarádem budete ucházet o stejnou pozici. Jako přítel mu budete úspěch přát, ale zároveň můžete trochu závidět a přát úspěch sami sobě.

Rovnováha mezi profesionalitou a přátelstvím

Stejným způsobem, jakým dosahujeme rovnováhy mezi tím, že jsme partnery a rodiči, nebo mezi spolubydlícími a přáteli, nebo jakoukoli jinou kombinací rolí, které často zastáváme – víme, že jsou chvíle, kdy možná budeme muset vstoupit do jedné role více než do druhé, ale předpokládáme, že právě přátelství nám pomůže dosáhnout lepších výsledků také v té druhé roli.

Kdybyste museli se sousedy řešit společný plot nebo strom, který je potřeba porazit, bude řešení jednodušší s přáteli nebo naopak? Totéž může platit i v práci – jsou chvíle, kdy naše přátelství nemusí být na prvním místě, ale přesto nám dodá pocit větší podpory a důvěry při plnění našich pracovních povinností.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat