Proč neustále toužíme po nemožném

Existuje důvod, proč pořád chceme někoho, koho mít nemůžeme. Máloco nás vzrušuje tolik jako příběh o nešťastné romanci nebo partnerech, kterým hvězdy nepřejí. Proč tomu tak je a proč tolik z nás tak hluboce investuje do pojmu vztahy s lidmi, kteří o nás v první řadě ani nemají zájem?

Od Velkého Gatsbyho přes Romea a Julii po Bouřlivé výšiny až po Svatbu mého nejlepšího přítele... všichni známe příběhy o neopětované a hvězdné lásce.

Stejně jako u mnoha věcí v životě hraje v naší fascinaci hvězdnou láskou roli chemie. Pokud jste se někdy přistihli, že toužíte nebo sníte o někom, s kým jste neměli šanci – a přiznejme si to, všichni jsme to udělali – možná vám prospěje, když se dozvíte, proč jsou lidé, kteří nás nechtějí, takoví – velmi lákaví a těžko se jich vzdáme.

Proč chce náš mozek nedostupné partnery?

Zdá se to nelogické, ale je přirozené po někom toužit, jakmile zjistíte, že to zkrátka nevyjde... což je drsné. Je to proto, že nedosažitelné věci stimulují naši představivost. Představujeme si, jaké by to bylo, a jsme frustrovaní z toho, že to nemůžeme mít, což jen přidává palivo do naší touhy. Zájem o nedosažitelné lidi může být řízen potřebou dokázat si, co si zasloužíme.

Role romantického odmítnutí

Pokud jde o to, proč může romantická nenaplněná láska zesílit naši touhu po nedosažitelném, může za to dopamin. Dopamin je spojován s motivací, odměnou, závislostí a chutěmi a honba za ním je to, co nutí lidi dělat vše od hazardu po drogy. Neopětovaná láska se podle vašeho mozku příliš od hazardu neliší. I když je šance na výhru mizivá, je lákavé pokračovat ve vhazování mincí do automatu.

Společenské a kulturní faktory

Být ve vztahu je ústředním bodem naší kultury a hraje důležitou roli v tom, jak se díváme na ostatní. Označování těch, kteří jsou provdáni se slavnými lidmi, jako celebrity samotné čistě pro jejich blízkost ke slávě, například ukazuje, jak silně si spojujeme lidi s jejich partnery.

Láska je navíc neuvěřitelně běžnou zápletkou v našich knihách, televizních pořadech a filmech. Ptáme se svobodných lidí „proč“ jsou svobodní, ale nikdy se neptáme zadaných lidí, proč jsou spolu. Být v partnerském vztahu je „normální“ způsob, jak být, ať už jste ve šťastném vztahu nebo ne, a dává to smysl, který může lidem zamotat hlavu.

Zastavte to

Nyní, když chápete, proč jsme nastaveni tak, abychom toužili po nemožném, můžeme přejít k dobré části: Jak zastavit tento cyklus. Zbavit se zvyku toužit po těch, kteří vás nechtějí, vás osvobodí a budete se moci soustředit na hledání někoho, kdo bude chtít, a/nebo na možnost být svobodný – což je naprosto v pořádku!

Buďte k sobě upřímní

První věc, kterou musíte udělat, je být upřímný. Buďte k sobě upřímní v tom, co hledáte a v co doufáte, že získáte vztahem s konkrétní osobou. To je perfektní výchozí bod pro pochopení toho, jaké jsou vaše skutečné motivy. Zeptejte se sami sebe, jak moc vás pohání hluboký pocit přitažlivosti a spojení a jak moc vás pohání vzrušení k něčemu, co je "za hranicí".

Nastavte si zdravější hranice

Budete chtít začít stanovovat zdravější hranice nejen ve vztazích s ostatními, ale také ohledně množství času a úsilí, které věnujete nápadu na ně. Když dosáhnete bodu, kdy se budete ve svých zvycích cítit zdravěji, budete připraveni hledat vzájemně naplňující vztahy s lidmi, kteří jsou k mámí a budou vás mít rádi. 

S trochou času a péče o sebe budete schopni změnit perspektivy, abyste se přestali zaměřovat na vztahy s lidmi, kteří nejsou pro vás vhodní. Ať už se ocitnete šťastně single, nebo získáte partnera, budete dlouhodobě naplněnější, než kdybyste toužili po těch, kteří vás nechtějí.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat