Udržte si štěstí ve vztahu dlouhodobě

Když jste mladí, představujete si, že svých hlavních životních cílů dosáhnete do 50 nebo 60 let. Manželství, práce, děti, stavba domu – vše je již jasné a šťastnému důchodu s partnerem nic nestojí v cestě. Realita je ale často jiná: stále více párů se rozvádí i po 30 či 40 letech manželství. Obvykle jsou to ženy, kdo udělá první krok.

V Česku si každý rok řekne své ANO průměrně 40 000 párů. A všichni věří v celoživotní vztah, který se vyznačuje přátelstvím, štěstím a láskou až do konce jejich dnů. Bohužel pro většinu párů zůstává romantická fantazie nenaplněna a mnoho z nich končí v nešťastném a nefunkčním vztahu. Většina rozvodů připadá na prvních 4 až 8 let manželství, ale ani rozvody po 25 letech už nejsou tak ojedinělé, jak tomu bývalo.

Byla každá nešťastná rodina svým způsobem nešťastná, jak tvrdil Tolstoj, nebo všechny špatné vztahy sdílely určitý toxický prvek?

Rozvodovost stoupá

Titulky ze světa celebrit celý trend demonstrují: stále více lidí se rozchází i po dlouhodobém vztahu nebo manželství – a iniciátory jsou především ženy.

Skutečnost, že se páry po dlouhé době strávené spolu rozcházejí, je poměrně nová. Během dvou desetiletí se rozvodovost po 25. roce manželství zdvojnásobila. Proč tomu tak je? Jedním z hlavních důvodů je to, že se institut manželství výrazně změnil ve své sociální funkci. Ženám už neslouží k zabezpečení jejich existence tak jako dříve. To znamená, že staré vzory také ztratily část svého významu.

Rozvod již není společenským tabu

Pro mnoho párů je přísaha věrnosti u oltáře pouze symbolická a již nemá punc závazku na celý život. Na rozdíl od minulosti: tehdy se rozvod rovnal ztrátě společenského postavení. Zejména ženy se jako rozvedené cítily nejen stigmatizované, ale také znevýhodněné nedostatkem profesních zkušeností a nezávislosti. I dnes může finanční závislost a strach ze ztráty hodnotného postavení vést k tomu, že manželství bude pokračovat alespoň na papíře. Ale rovná práva také dávají mnoha ženám šanci ukončit nešťastné manželství nebo vztah, aniž by skončily v nouzi.

Recept na šťastné manželství na celý život

Manželství, která vydrží celý život šťastná, jsou stále vzácnější. Ale stále existují. Přátelství je základ, protože každý pár se v určité chvíli se spalující vášní rozloučí. Co se ale ve stáří počítá, je podobná psychická konstituce a stabilita, podobnosti, týmový duch a loajalita. A neméně důležitý je k udržení smyslu pro komunitu v době krize humor a tolerance.

Florence a Percy Arrowsmithovi už oslavili 80. výročí svatby a drží tak světový rekord. Svůj recept na šťastné soužití prozradili deníku Daily Telegraph: „Vždy chodíme spát jako přátelé. Když se pohádáme, než usneme, dáme si pusu a obejmeme se.“

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat