Přimějte ostatní mít vás rádi

Cítíte se někdy nepříjemně požádat někoho o laskavost? Nemusíte – naopak! Podle efektu Benjamina Franklina vás to dokonce dělá sympatičtějšími!

Mnozí z nás se zdráhají požádat o pomoc a věří, že vše musíme zvládnout sami. To je naprostý nesmysl! Až budete příště bojovat s odstraňováním vodního kamene z kancelářského kávovaru, možná byste měli požádat o pomoc kolegu, který se vždy tváří tak nevlídně. Ve skutečnosti by vám to mohlo prospět dvakrát. Pokud vám udělá laskavost, pravděpodobně vás bude považovat za sympatičtější než dříve. 

Co? – říkáte si? Má mi být sympatičtější někdo, za koho udělám práci? Ano, je to skutečně pravda a jde o fenomén zvaný „efekt Benjamina Franklina“.

Už Benjamin Franklin to věděl

Tento psychologický trik sahá až k americkému spisovateli a státníkovi Benjaminu Franklinovi, který si prý na svou stranu přitáhl rivala. Franklin ho prý požádal, zda by si nemohl půjčit speciální knihu z jeho knihovny. Mužovi prý tato prosba velmi zalichotila a rád knihu půjčil.

Poté, co chytrý Franklin vrátil knihu s pochvalným děkovným dopisem, jeho bývalý nepřítel se k němu prý choval s maximální laskavostí – a dokonce se prý stali přáteli na celý život.

Efekt Benjamina Franklina vyplývá z kognitivní disonance. Náš mozek nedokáže sladit dvě různé mentální události – to, že nějakého člověka máme rádi a že toho člověka nemáme rádi. Proto se pak rozhodne, že daná osoba je nám sympatická, aby vyřešil nesoulad.

Nebojte se požádat o pomoc – lidé vás za to budou mít rádi!

Efekt Benjamina Franklina je založen na skutečnosti, že intuitivně cítíme, že osoba, která nás žádá o pomoc, se s námi chce spřátelit. Díky tomu, co je známé jako „reciproční náklonnost“, pak tyto pozitivní pocity automaticky opětujeme.

Ať už je správné vysvětlení tohoto jevu jakékoli, vypadá to, že to funguje. Takže příště, až budete chtít, aby vás někdo měl rád, udělejte to jako Benjamin Franklin a požádejte ho, aby pro vás něco udělal. Nebude si moci pomoct, ale bude vás mít rád!

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat