Vyhněte se rasismu v každodenním životě

"Nejsem rasista!" Pokud jste se někdy museli takto ospravedlňovat, možná by to chtělo trochu sebereflexe. Protože každodenní rasismus je skrytý.

Rasismus je citlivým tématem. Zejména ti, kterých se diskriminace nikdy nedotkla, mají tendenci před ním zavírat oči. Ale to je špatně. Rasismus je hluboce zakořeněn nejen v naší sociální struktuře a institucích, ale také v myslích mnoha lidí. Jediný způsob, jak s tím bojovat, je  mluvit o něm a řešit ho. Prvním krokem je nejprve se vyrovnat se svými vlastními myšlenkami a chováním.

Mikroagrese: Subtilní rasismus

Zjevně rasistické chování lze snadno odhalit. Urážky a přímé útoky je rozpoznáte okamžitě a podle toho je většina lidí vnímá. Rasismus se ale často skrývá v mnohem nenápadnějších vzorcích chování. Tento jemný, každodenní rasismus je označován jako mikroagrese.

Dobrým příkladem jsou věty typu: „Mluvíte tak dobře česky, že bych ani nepoznala, že jste se tady nenarodili.“ Nebo „Nejste ani tak tmaví.“ Nebo „Vy jste asi zvyklí na teplejší počasí.“ Taková prohlášení jsou nejen urážlivá, ale také druhému sdělují, že je „zaškatulkovaný“. Otázka „Odkud pocházíte?“ může osobu s jinou barvou pleti nebo původem označit jako „nedomácí“ a nutí ji, aby to vysvětlila.

To, co se může bělochům zdát neškodné, může na lidech s jiným původem zanechat stopu. Můžete si to představit jako píchnutí jehlou: nebolí, ale když vás píchnou každých pár dní, začne to bolet. Ale nikdo nepřináší úlevu a nikdo se neomlouvá.

"Takhle jsem to nemyslel!"

Chceme-li zajistit, aby tento typ každodenního rasismu z naší společnosti zmizel, musíme jej okamžitě řešit. Taková konfrontace je ale často obtížná, protože vyvolává na začátku zmíněnou obrannou reakci, která je často násilná.

Jen velmi málo lidí by rádo přijalo nařčení, že je jejich diskriminační nebo rasistické. Takže místo toho, aby byli otevřeni kritice, reagují zraněně a snaží se to vysvětlit. Pak se často používají věty jako „Tak jsem to nemyslel“ nebo „Byl to jen vtip“.

Nepodléhejte předsudkům

Pokud se ocitnete v situaci, ve které vám osoba jiné barvy pleti nebo osoba s jiným původem řekne, že vaše slova nebo chování jsou rasistická, nepřátelská nebo zraňující, pak nereagujte unáhleně. Nejlepší způsob, jak se osvobodit od předsudků a každodenního rasismu, který s nimi přichází, je naslouchat a učit se. Když někdo s cizím původem sdílí své pocity, myšlenky a zkušenosti, naslouchejte mu s otevřenou myslí. Není to o lítosti, ale o porozumění a vzájemném respektu.

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat