Svátek sv. Valentýna: Evropská tradice, nebo výplod americké kultury?!

Datum 14. února je dnem, kdy si i v České republice připomínáme svátek svatého Valentýna. Mnozí ale tento svátek nemají v oblibě z toho důvodu, že se domnívají, že nepochází z evropské kultury, ale z americké. Tradice svátku, spojená se životem a skutky kněze, po kterém je tento den pojmenován, nás ale zavede až do 3. století starověkého Říma.

Pokud budeme vycházet ze životopisů světců, měl by být tento den zasvěcen římskému knězi Valentinovi, který žil pravděpodobně v době vlády císaře Claudia II., jenž byl znám především zdatností v oblasti vojenské a pomohl překonat krizi 3. století. Podle císařova názoru ženatí muži nepodávali v armádě takové výkony, neboť neměli zodpovědnost pouze za sebe, a to jim bránilo maximálně se soustředit v boji. Proto budoucím vojákům zakazoval jakékoliv duševní závazky, včetně partnerských vztahů a manželství. Valentin přes tento zákaz vojáky tajně oddával.

Claudius II. byl znám také svým pronásledováním křesťanských duchovních, takže nejen díky tajným sňatkům, ale hlavně kvůli své víře byl Valentin před císaře předveden. Legenda praví, že kněz Valentin byl také lékař. Císař ho předal soudci Asteriovi, aby nad ním vyřkl rozsudek. Ten se však nechal Valentinem obrátit na křesťanskou víru, protože mu kněz vyléčil nevidomou dceru. Následkem tohoto činu byl Valentin popraven.

Hlavně díky Valentinovým dobročinným skutkům, moudrosti a neohroženosti proti císaři byl svatořečen a připomínkou těchto událostí se stal právě 14. únor. I kvůli údajným tajným sňatkům je považován za patrona čisté a oddané lásky, z čehož vyplývá způsob, kterým si tento den připomínáme.

Posílání valentýnských pohlednic má podle historiků svůj původ v 15. století, kdy první přání údajně poslal z vězení své manželce vévoda Charles Orleánský, zvaný Le Poète (básník). Poté rostla se zájmy obchodníků. Podle některých zdrojů se za renesanci tohoto svátku zasloužil americký podnikatel Walter Scott, majitel firmy na výrobu vánočních přání.

V dnešní době je svátek spojen s romantickou příjemnou náladou. Tradičně se odměňujeme a necháváme odměňovat od našich blízkých malými dárky, jako jsou přáníčka, květiny, sladkosti a drobné šperky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat