Mýty o rozchodech, které vám na konci vztahu nepomohou

26.12.2017 | Vztahy

Rozchody jsou – poměrně bolestivou – součástí života většiny z nás (jen málokdo může říci, že se nikdy s nikým nerozešel nebo že ho nikdy žádný partner neopustil). A i když s nimi má lidstvo tolik zkušeností, stejně okolo nich panuje spousta polopravd a hloupostí.

Takže až příště dostanete některou z následujících rad, věřte, že na ni můžete zapomenout – je to jen mýtus!

„Bude trvat tak polovinu času, co jste byli spolu, než se s rozchodem vyrovnáš…“

Hloupost. Pokud vás partner či partnerka opustil/a například po roce, neznamená to, že máte před sebou šest měsíců smutnění. Záleží na spoustě okolností. Někdo se „oklepe“ za pár týdnů, někomu trvá porozchodová fáze mnohonásobně déle (a ano, jsou lidé, kteří se s rozchodem s milovanou osobou úplně nevyrovnají nikdy). Prostě neexistuje žádný vzorec, žádné číslo pro všechny!

 „Když to ještě nebylo oficiální, tak se z toho dostaneš brzy!“

Zvláštní je, že když se s někým rozejdete po relativně krátkém čase, má vaše okolí tendenci váš smutek podceňovat. Pamatujte – nezáleží na délce vztahu, ale na intenzitě vašich citů.

„Nejlíp se z toho dostaneš, když si hned najdeš náhradu!“

Ne. Pokud minulý vztah nepřekonáte, nemáte šanci. A není to ani fér k onomu „náhradníkovi“, který vám vlastně jen slouží jako (nepovedená a zbytečná) terapie – jste to vy, kdo si pak hraje s jeho či jejími city…

„Pořádně to zapij, uleví se ti!“

Hledat útěchu v alkoholu (ženy často i v jídle) je velkou chybou. Líp vám rozhodně nebude (stejně nakonec vystřízlivíte) a ještě vám bude zle z kocoviny nebo z přejídání. Takže sice možná na 10 minut zapomenete na svůj žal, ale ve výsledku se budete cítit ještě mizerněji.

„Jestli se spolu máte někde setkat, tak musíš vypadat úplně dokonale a za žádnou cenu nesmíš dát najevo, že tě nějak ranil/a!“

Skvělá rada, ale bohužel složité provedení. Co takhle raději vsadit na přirozenost? Maska absolutní vyrovnanosti vám stejně nevydrží dlouho… Samozřejmě nemá cenu propuknout v pláč, ale držet emoce na uzdě je lepší než předstírané „je mi úžasně, vlastně se mi moc ulevilo, když jsi mě opustil/a“. Pokud se necítíte na setkání s bývalou/bývalým krátce po rozchodu, nenechte se do něj nutit!

 „Třeba když budeš fakt vytrvalá/ý, tak dostaneš další šanci…“

Pamatujte, že neustálým pronásledováním svého bývalého partnera/bývalé partnerky ničeho nedosáhnete. Maximálně obvinění ze stalkingu. Stovky SMS či mailových zpráv, několik telefonátů denně, stanování před domem bývalé lásky… Ruku na srdce – vy byste kvůli tomu někoho začali zase milovat?

„Mluv o tom, uleví se ti!“

Tahle rada je dvojsečná – opravdu se vám uleví, když rozchod proberete s nejlepší kamarádkou/nejlepším kamarádem. Ale pozor! Nepřehánějte to, abyste nedosáhli přesně opačného efektu. Totiž že se vlastně budete neustále rýpat v nezahojených ranách a celou situaci ještě zhoršovat (nemluvě o tom, že po pár měsících vašich stesků se okruh vašich přátel ochotných s vámi vyrazit na kafe poněkud ztenčí…).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat