Jak se po letech znovu zamilovat...?!

09.02.2015 | Vztahy

Na začátku vztahu se partneři obvykle vznášejí v oblacích zamilovanosti a touhy, nemohou bez sebe být, zkrátka prožívají lásku jako trám. Jenže tenhle pocit po letech částečně vyprchá, vztah se pod tíhou rutiny a každodenních starostí promění.

To je samozřejmě zcela přirozený vývoj – po 10 letech nemůžete očekávat, že budete stejně vášnivě zamilovaní jako po 10 dnech trvání vztahu. Jenže i když si to člověk moc dobře uvědomuje, přeci jen se mu občas po těch romantických chvílích zasteskne.

Jak vdechnout vztahu nový život? Jak se znovu bláznivě zamilovat do někoho, s kým sdílíte domácnost již nějaký ten rok? Jde to! A stačí k tomu míň, než si myslíte.

1. Více se dotýkejte

Dotyky (a nemáme na mysli ty sexuální) se po letech ze vztahu tak nějak vytrácejí. Přitom fyzický kontakt sbližuje, vyplavuje hladiny oxytocinu, takže se díky němu cítíme šťastní, dodává partnerům pocit blízkosti sounáležitosti. Snažte se proto druhého hladit, objímat nebo se ho jen dotýkat, když s ním mluvíte. Pokud vyrážíte někam ven, držte se za ruce!

2. Omezte technologie

Náš život je doslova prošpikován nejrůznějšími vynálezy moderní techniky – mobilní telefony, tablety, počítače, ale i televize apod., ty všechny nás připravují nejen o čas, ale i o pocit blízkosti s partnerem. Pokud totiž přijdete domů z práce a každý zasedne ke svému oblíbenému „stroji“, netrávíte společný čas ani tak spolu, jako spíše vedle sebe. Takže odložte mobily a ovladače a povídejte si, společně si pusťte film a stočte se spolu do klubíčka na gauči... Fantazii se meze nekladou.

3. Vyrazte na dovolenou

Celý rok jste sice pořád spolu, ale vlastně na sebe nemáte čas – buď jste v práci, nebo se věnujete dětem, případně domácnosti... A na společnou zábavu vám málokdy zbývá čas. Tak si alespoň týden v roce vyhraďte na dovolenou. Ne rodinnou, ale pěkně bez dětí, jen pro vás dva. Změna prostředí i to, že budete několik dní jen sami se sebou, dokáže vztah pěkně nakopnout!

4. Nezapomínejte na „prosím“ a „děkuju“

Všimněte si, jak se z vaší konverzace s partnerem/partnerkou skoro vytratila slova „děkuju“ a „prosím“. Že pro vás vaše druhá polovička něco udělá, vlastně berete jako samozřejmost. A to je chyba. Tak jako vy toužíte po ocenění vaší snahy, tak po něm touží i váš partner/ka. Pěkně ta dvě kouzelná slůvka zase zařaďte do svého slovníku!

5. Nešetřete komplimenty

Pochvaly, poklony, lichotky... I ty se postupem času stanou jen hudbou minulosti ze začátku vztahu. Tak je pěkně zase vytáhněte a používejte! Partner/partnerka jistě rádi uslyší, čím vás potěšili, co se vám na nich líbí, proč je tak milujete, čím vás okouzlují... A vůbec není od věci, když si tyto věci nahlas připomenete i vy.

6. Nepodceňujte moment překvapení

Zkuste alespoň občas vyjet ze zaběhnutých kolejí a porušit rutinu nějakým nečekaným kouskem. Vzrušení z nových věcí a zážitků totiž zapříčiní vyplavení oxytocinu a dopaminu, takže si připomenete onen pocit zamilovanosti, který tyhle hormony způsobují. A kromě toho vztah oživíte. Zkuste třeba vyrazit o víkendu na výlet, zajít do divadla, zkuste novou restauraci s exotickými pochoutkami. Možností je spousta.

7. Najděte si společný koníček

Ačkoli je důležité, aby partneři nerezignovali na své vlastní zájmy, vyplatí se najít i nějaké hobby, které budete mít společné. Podpoříte vzájemnou blízkost a budete spolu trávit více času. Nemusíte si hned pořizovat výbavu na golf, úplně stačí, když spolu budete opečovávat zahrádku, chodit na výstavy, učit se cizí jazyk...

8. Vyrazte s přáteli na společné rande

Nemusíte svůj vztah posilovat jen ve dvou. Co třeba zkusit společné rande s dvojicí vašich přátel? Je totiž dokázáno, že když svou drahou polovičku uvidíte v interakci s někým, koho máte rádi, připomenete si, proč je pro vás partner tak důležitý. Navíc společné komplimenty a vzpomínky na krásné chvíle, které si s přáteli připomenete, navodí atmosféru starých dobrých časů vrcholné zamilovanosti. A pokud neseženete pro rande druhou dvojici, nevadí – smluvte si schůzku jen spolu. Jako kdysi.

9. Flirtujte spolu

Nemyslete si, že po deseti letech společného soužití je flirtování zbytečné. Naopak! Flirtování je vlastně taková zábavná hra plná tajemna, vzrušení, škádlení, dokáže do vztahu opět vnést romantiku a sexuální napětí, které často vyústí v pořádnou vášeň. Zkrátka na flirtování není člověk nikdy dost starý!

10. Zapoťte se spolu

Fyzická aktivita prospívá nejen našemu tělu, ale i duši. A o té ve dvou to platí dvojnásob. Tak vyrazte na túru, do posilovny, na kola, nebo prostě jenom na procházku. Fyzická aktivita zvyšuje přitažlivost, tak toho pořádně využijte!






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

407 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat