Shopaholičky, pozor! »Léčíte se« nákupy? Pak byste tohle měla vědět!

26.01.2015 | Vztahy

Nejen ženy, ale i řada mužů řeší své psychické problémy nakupováním. Jakmile jim není dobře na duši, mají nějaké problémy či trápení, vezmou peníze či platební kartu a zamíří do obchodního domu. Tam ochotně podléhají ďáblovým vějičkám a utrácejí jako splašení. Dělá jim to dobře. V tu chvíli. Výzkumy totiž dokazují, že tato metoda nic neléčí. A už velmi krátce po nákupech se lidé cítí naopak ještě hůř.

Odborný psychologický časopis Journal of Consumer Research rozebírá téma a uvádí k němu výsledky několika studií. Z nich vyplývá, že utrácení za drahé výrobky jako životabudiče ve skutečnosti jen prohlubuje problémy a ještě je podporuje, místo aby pomohlo se jim vyhnout.

„Když konzumenti zažívají psychologickou hrozbu v tom smyslu, jak se pak budou sami vnímat, nákup výrobků, který naznačuje schopnosti ve stejné oblasti jejich života, by mohl ironicky způsobit neustálé vracení se ke svým nedostatkům a slabostem. Tohle chování může u nakupujících vést k omezení psychických schopností a ovlivnit negativně jejich schopnost se ovládat,“ píše Journal of Consumer Research.

Nakupování sice okamžitě uspokojí centrum potěšení a odměny v mozku, ale tohle uspokojení trvá jen pár vteřin či minut, protože pocit uspokojení poskytuje nakupování samotné, nikoli už vlastnictví věcí. Po nákupech a návratu domů se naopak začnou vynořovat problémy, které jsme nakupováním chtěli zahnat. K nim se navíc dostavují výčitky ze zbytečného utrácení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat