Okem šéfredaktorky Petry: Ach, ty technické vymoženosti...

01.09.2015 | Zábava

Nikdy si neuvědomuju, jak jde svět a nejrůznější technologie rychle kupředu, jako když se mě Honzík s Jášou vyptávají na moje dětství. Vysvětlovat, že neexistovaly mobilní telefony, počítače zabíraly místnost o velikosti menší tovární haly a ne každý měl auto (třeba naše rodina ho neměla nikdy, já si první auto pořídila až v šestadvaceti), se totiž nesetkává s ohlasem, jaký by si člověk představoval.

V dětech totiž vzbudíte tak akorát dojem, že jsme vyrůstali v pravěku („A mami, kartáček na zuby jste měli?“ – to je mimochodem autentická otázka, kterou pronesl jeden z mých synů... smrtelně vážně). A když se nad tím tak zamyslíte, vlastně je to docela relevantní pocit. Jen si to vezměte – rozdíl mezi tím, co jsme měli v dětství my, a tím, co měli naši rodiče, není nijak převratný, ovšem situace naše a našich dětí, to jsou dva úplně odlišné světy. A zatímco my se museli s výdobytky moderní doby a moderních technologií postupně naučit pracovat, naše děti se už nejspíš rodí se schopnostmi vytěžit z nich maximum.

Zvlášť silně si to uvědomuji, když mi některý z kluků stojí za zády, zatímco se snažím vyřešit nějaký problém na tabletu, a netrpělivě poskakuje a vzdychá nad tím, jak je maminka neschopná. Nestává se to sice často, ale i tak mě to pokaždé trochu vytočí. Pak si ale vzpomenu, jak jsem vždycky rostla, když moji rodiče hledali něco na internetu, v dobách, kdy jeho používání ještě nebylo běžnou součástí života („Ne, na to neklikej, zkus Google, proboha, ne, jednou stačí...“).

Mimochodem, svět babiček a dědečků je pro moje kluky vůbec velká záhada. To mi došlo ve chvíli, kdy se Honzík při sledování bitevních scén v pohádce S čerty nejsou žerty zeptal, jestli v té válce dědeček taky bojoval...







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat