Matka na pokusy: O čurbesu v komunikaci

02.12.2018 | Zábava

Život s dětmi mě učí mnoha užitečným dovednostem. A teď vážně nemám na mysli přebalování či vaření příkrmů. Myslím spíš takové ty – jak se říká – „skills“, které jsou směsicí zoufalství a vyčuranosti.

Několik za všechny. Sníst potomkům lentilky přímo před jejich očima a vůbec u toho nepohnout sanicí. Ve spánku balancovat na hraně postele obsazené dcerami a plyšovými monstry. Naučit se jména a funkce všech nevkusně barevných poníků nebo text dementní písně o Doktorce Plyšákové.

A takhle bych mohla pokračovat dál. Určitě to znáte sami a rádi byste přispěli se svou troškou do mlýna. Kdybych však měla vypíchnout jednu schopnost, která je velice užitečná i mimo rodinné kolbiště, pak musím říct, že jsou mně děti skvělou učebnicí komunikace, asertivity a pregnantního formulování myšlenek. Bez zbytečných slovních figur, které rozmělňují sdělení.

Třeba dnes jsem chtěla dcerce direktivně sdělit, že si má u sebe okamžitě ustlat a poklidit rozházené hračky. Vyjádřila jsem se takto: „Kočičko, ve tvém pokoji je neuvěřitelný čurbes. Všimla sis? Já bych to šla uklidit.“ Dítě se okamžitě chopilo mého komunikačního zaváhání,  bezelstně na mě pohlédlo a ještě bezelstněji odpovědělo: „Tak to klidně jdi uklidit, maminko, já si zatím budu hrát v obýváku.“ 

Příště vám napíšu, jak to vypadá, když si mám říct o peníze za odvedenou práci. Teď nemůžu, musím uklízet hračky.


Matka na pokusy

HanKa je reklamní textařka a máma dvou malých dcer.

Kdysi psala blog, nyní své postřehy ventiluje hlavně na svůj Facebook.

Nerada dělá z rodičovství vědu, ale co si budeme nalhávat – on to je svého druhu pokus.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat