Stanování není bez pravidel aneb Kdy vám hrozí pokuty

28.06.2019 | Zábava

Jste příznivci stanování a rádi s rodinou vyrážíte na túry? Pak byste měli vědět, že přenocování mimo místa, která jsou k tomuto účelu určená, vás může stát nemalé peníze. Stanování mimo kempy však není zcela nemožné. Za jakých okolností se nemusíte trápit s hledáním kempu?

Táboráky jedině s povolením

Pokud se chystáte tábořit ve volné přírodě, mimo hranice kempů, počítejte s velkými omezeními. Zákon zakazuje kempování v národních parcích, přírodních rezervacích atp. Mimo tato místa lze krátkodobé táboření na jednu noc tolerovat, není však povoleno zakládat ohně, aby se předešlo případným požárům. Pokud tedy chcete jen přespat, ubezpečte se, že nejste v chráněné krajinné oblasti nebo podobném místě a na opékání buřtů rovnou zapomeňte. Jestliže máte v plánu tábořit delší dobu na jednom místě a s možností založení ohně, doporučujeme vám, abyste si zaplatili nocování v kempu. Jedině tam si můžete rozdělat táborák, aniž by vám hrozila pokuta.

Hledejte majitele

Nocování mimo kempy je také reálné v případě, že budete stan stavět na soukromém pozemku, se souhlasem majitele. O povolení k táboření lze zažádat i na úřadě obce, ve které se chystáte přenocovat.

Spaní „pod širákem“

Spaní pod širým nebem nemá tak přísné podmínky jako stanování. Je tedy možné spát na karimatce, ve spacáku, případně i pod celtou, aniž by vám hrozil jakýkoliv postih. Neměli byste však rozdělávat oheň ani po sobě zanechat jakýkoli jiný nepořádek. To se ale opět netýká chráněných krajinných oblastí, národních parků a rezervací. Tam je zakázáno i bivakování.

Finanční postih

Pokud neuposlechnete zákazu o přespávání, přesto postavíte stan a budete přistiženi, hrozí vám pokuta až pět tisíc korun na osobu. V případě, že si u stanu ještě založíte oheň mimo vyhrazené místo, počítejte s dalšími pětadvaceti tisíci. Je-li na místě dokonce výslovný zákaz rozdělávání ohně, můžete si vysloužit pokutu i ve výši stovek tisíc! V porovnání s několika stovkami za noc v kempu vám podobná dobrodružství asi ani nebudou stát za to.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat