Velký knižní čtvrtek je zpět: Dalších 6 knižních lahůdek uvnitř!

09.10.2012 | Zábava

Akce s názvem Velký knižní čtvrtek přinese 11. října 2012 na knihkupecké pulty 12 novinek, které nakladatelé považují za hity podzimní sezony. Devět z titulů přitom vyjde zároveň elektronicky. Mezi nejočekávanější novinky patří vzpomínky Madeleine Albrightové Pražská zima nebo krimi Sněhulák od Jo Nesboa, které jsme vám představili v předchozím článku. Nyní je tady ochutnávka dalších šesti titulů, které už za pár dní můžete mít ve své knihovně.

Novinkou letošního roku je tzv. knižní lahůdka. „Ta má výběr novinek zpestřit o knihu, která nespadá do tradičního mainstreamu, ale je svým pojetím či provedením nějak mimořádná. Tuto roli má v letošní kolekci grafický román Nový svět,“ uvedl Josef Žák, obchodní ředitel nakladatelství Kosmas, které je iniciátorem akce.

Velký čtvrtek není jen „premiérovým“ dnem dvanáctky očekávaných knižních novinek, ale také dnem autogramiád a dalších literárních akcí. Podrobné a průběžně aktualizované informace jsou k dispozici na webových stránkách www.velkyctvrtek.cz.

Devět z velkočtvrtečních titulů vyjde 11. října zároveň také jako e-knihy. Pouze v tištěné podobě bude k dostání už zmíněný Nový svět australského ilustrátora Shauna Tana a dvě knihy určené dětským čtenářům: Velké dobrodružství Pepíka Střechy od Pavla Čecha a Babička drsňačka od Davida Walliamse.

A na jaké tituly se můžete 11. října těšit?

Babička drsňačka

Autor: David Walliams
Nakladatel: Argo


Britského autora dětských knih Davida Walliamse označují kritici za nového Roalda Dahla. Jeho vypravěčsky brilantní příběhy s překvapivou pointou a černým humorem dávají tomuto označení za pravdu. Jako první se k českému čtenáři dostává Babička drsňačka. Vypráví se v ní příběh o předsudcích a toleranci, o překvapivých odhaleních a jedné šíleně troufalé loupeži.

Ben je k smrti otrávený, zase má strávit víkend u babičky: "Vždyť je s ní děsná nuda! Se všema starýma je nuda. Telka jí nefunguje, pořád chce jenom hrát scrabble a smrdí kapustou!" Pěkně tvrdý odsudek z úst nezletilce, jenže to ještě Ben netuší dvě věci: 1) Jeho babička kdysi byla proslulou lupičkou šperků. 2) Celý život kula plán, jak ukradnout korunovační klenoty, a teď potřebuje Benovu pomoc!
238 Kč, vázaná, 250 stran

Toskánsko na každý den

Autor: Frances Mayesová
Nakladatel: Paseka

Čtenáře, které si získalo inspirativní vyprávění Frances Mayesové v knihách Pod toskánským sluncem a La bella Toscana, nepochybně nezklame ani třetí svazek úvah a zápisků odrážejících autorčino sžívání s toskánskou krajinou, historií, kuchyní a životním stylem.

Dvacáté výročí osudové chvíle, kdy se rozhodla zakoupit opuštěnou usedlost jménem Bramasole poblíž toskánské Cortony a pustit se do její nákladné opravy, je Mayesové mimo jiné příležitostí k opětovnému zamýšlení nad tím, co ji přimělo k navázání až překvapivě hlubokého vztahu s místní krajinou, jejími obyvateli a způsobem života. Ani tentokrát však neopomene podat zprávu o všem, co se v Bramasole a okolí v posledních letech změnilo, vylíčí své nové objevy v bližším i vzdálenějším okolí Cortony, připojí sérii nových kuchařských receptů a nenechá nás na pochybách o tom, že ve společnosti svých italských sousedů a přátel nalezla skutečný "italský domov".
329 Kč, vázaná, 300 stran

Joseph Anton

Autor: Salman Rushdie
Nakladatel: Paseka


Světoznámý britský prozaik se v dlouho očekávané vzpomínkové knize vrací k létům, která musel poté, co byl ájatolláhem Chomejním v únoru 1989 odsouzen k smrti za autorství románu Satanské verše, strávit pod policejní ochranou a v neustálých obavách o vlastní život i osud svých blízkých. Strhující vyprávění zaujme dramatickým popisem událostí i otevřeností,s níž autor popisuje své vynucené soužití s policejními specialisty, krize svého manželského života či složitý vztah k vlastnímu otci a komentuje postoje těch, kteří jej veřejně podpořili nebo se naopak přidali k jeho kritikům.
Salman Rushdie (1947) je jedním z nejpřekládanějších současných britských prozaiků. Jeho literární dílo bylo odměněno řadou mezinárodních ocenění a dosud přeloženo do sedmatřiceti jazyků.
569 Kč, vázaná, 564 stran

Bible osamělého člověka

Autor: Gao Xingjian
Nakladatel: Academia

Druhý román slavného čínského spisovatele, dramatika a malíře, nositele Nobelovy ceny za literaturu, Gao Xingjiana, začíná na jaře roku 1997, kdy se stárnoucí dramatik vydává do Hongkongu na premiéru své divadelní hry. Blízkost pevninské Číny a termínu návratu této britské kolonie do jejího čínského lůna v něm po letech exilu vyvolává vlnu vzpomínek. Jejich dravost mu připomíná hrůzu nesmyslného násilí, kulturu strachu, před kterou uprchl, aby mohl klidně tvořit a žít. Autor vede svého čtenáře pevnou rukou mezi pohyblivými písky vzpomínek a povinného zapomínání zpět k sladkému, tak krátkému dětství, probouzení se světu, osudovým setkáním s ženami, které mu zas a znovu berou dech, i uvržení do víru nenasytné revoluce zvané kulturní, kterou neukojí ani krev obětí. Tentokrát ale před zásadními otázkami není úniku. Autor Hory duše znovu rozvíjí poutavou síť příběhu, jehož jádrem je dialog sám se sebou. Kdo je však ty a kdo on? Gao Xingjian dobře ví, kolik postav se dělí o jedinou totožnost, živoří v ní, jásá, šílí, odmítá, utíká, uvažuje, promlouvá, váhá i rozhoduje... Jednoznačnou odpověď tedy nemá.
495 Kč, vázaná, 448 stran

Velké dobrodružství Pepíka Střechy

Autor: Pavel Čech
Nakladatel: Petrkov


Pavel Čech patří v současné době k našim předním ilustrátorům. V jeho další knize, na které bez přestávky pracoval dva roky, se znovu objevuje řada motivů, které má výtvarník rád - ožívají tu jeho starší olejomalby, vracejí se konkrétní místa i postavy jeho z jeho knih O zahradě a Tajemství ostrova za prkennou ohradou. Současně je to příběh nový, kompakní a zcela svébytný. Čechova poetika získala další netušené fasety - po stáří a smrti pronikla do krajiny foglarovské oslavy klukovského snění také první křehká láska i touha najít své místo v nepřehledném světě.
490 Kč, vázaná, 216 stran

Nový svět

Autor: Shaun Tan
Nakladatel: Labyrint


Výjimečné komiksové album beze slov. Co dokáže tolik lidí přimět k tomu, aby vše opustili a sami bez rodiny a přátel se vydali na cestu do tajemné země, v níž je vše bezejmenné a budoucnost nejistá? Grafický román zachycuje příběh každého přistěhovalce, uprchlíka či vysídlence a zároveň je poctou všem, kdo takovou cestu podnikli. Jedna z těch vzácných knih, které oslovují čtenáře od 10 do 100 let.

PETR SÍS o knize Nový Svět:
Když Shaun Tan vycházel v Americe, požádali mě, abych k této knize něco napsal. Polekal jsem se, jak je ten příběh dobrý a zároveň podobný něčemu, co jsem sám zažil - nebo bych sám rád nakreslil. Od té doby jsem měl možnost si knihu mnohokrát prohlédnout, prolistovat a přečíst a zjistil jsem, kolik toho obdivuji, kolik toho sdílím, a jak moc bych si přál, aby někdo vysvětlil "mým" lidem, jaké to je být přesídlencem, odchodlíkem, znovučlověkem bez toho zamatlaného slova "emigrant". Aby to vysvětlil jako někdo od nikud, uvěřitelně, a přece fantasticky. Koneckonců my všichni jsme pouze návštěvníky na téhle planetě."

BRIAN SELZNICK (autor Velkého objevu Hugo Cabreta):
„Krásná kniha. Oceňuji, jak mi postupně docházelo, že podobně bizarním způsobem může svůj nový domov vnímat každý imigrant… Všechno je odlišné, děsivé a zároveň kouzelné. Nádherné kresby spojují cit pro neznámo i nekonečný detail. Výborně!"

JEFF SMITH (autor Kůstka):
„Neuvěřitelně nápaditý grafický román zachycující atmosféru dobrodružství a zázraků, která provází příjezd do zářícího neznámého města. Příběh vyprávěný beze slov, ale s velkým vypravěčským talentem."
395 Kč, vázaná, 128 stran

Další aktualizované informace jsou k dispozici na webových stránkách www.velkyctvrtek.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat