Profilový obrázek o osobnosti člověka mnohé napoví

Co lze vyčíst z profilové fotky, na které někdo objímá děti, nebo zvířata? A co o člověku odhalí, když se na snímku nedívá do fotoaparátu, ale svůj pohled směřuje dolů? Tohle vás asi hodně překvapí!

Sociální sítě a nejrůznější komunikační kanály využíváme den co den. Jejich prostřednictvím pak virtuálnímu světu ukazujeme svou profilovou fotografii, kterou si čas od času změníme, a to třeba s ohledem na roční období nebo jiný rodinný stav. Věřili byste tomu, že je tento snímek takovou sondou do duše a řekne o nás víc, než si vůbec myslíme?

První dojem dvakrát neuděláš

Pouhých 40 milisekund. Tak dlouho obvykle trvá posouzení něčí fotografie, které tvoří naprostý základ prvního dojmu z člověka. Tedy alespoň podle studie (1) publikované v magazínu Psychological Science. Už za takhle krátký okamžik si tedy umíme udělat obrázek o tom, zda je nám jedinec na snímku sympatický či nikoli. A co dalšího z něj můžeme vyčíst?

Pocit méněcennosti i důkaz přátelské povahy

Profilové fotografie vysílají o lidech výmluvné a jasné signály. Chcete příklady z praxe? Třeba extroverti, kteří jsou popisováni jako sebevědomé a cílevědomé osoby, rádi používají barevné obrázky, na nichž se obklopují svými přáteli. Když na internetu narazíte na něčí hodně vyzývavou sexy podobiznu, měli byste zbystřit, neboť dotyčný s velkou pravděpodobností trpí komplexem méněcennosti a snaží se upoutat pozornost jen proto, aby si vykompenzoval své nepříjemné pocity (2). Jsou tu však i další věci, kterých si lze všimnout.

Poznat egoistu není těžké

Fotky s dětmi nebo zvířaty poukazují na to, že jejich majitelé mají empatickou schopnost vcítit se do druhých a rádi se o ně starají. Tohle je prý běžná internetová strategie typická především pro muže. Zvěčněné pózy s pohledem dolů ukazují zase na nadřazenost, dominanci a mnohdy i velké ego. Párové profilové fotografie signalizují, že daná osoba vidí svého partnera jako součást své vlastní identity (2). Co myslíte, sedí to?

Zdroje: (1) www.journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0956797614532474, (2) www.liebertpub.com/doi/10.1089/cyber.2015.0458







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Krupicová kaše

(1 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat