Čtení knih je aktuálně cool

Čtení uvolňuje a dělá nás chytřejšími. Čtení by mělo být přirozenou součástí našeho života, ale pokud hledáte důvod, proč číst, máme pro vás hned tři. I tipy, jak skutečně začlenit knihy do každodenního života.

Každý rok si mnoho lidí dává předsevzetí více číst. Dobrý úmysl, protože čtení je víc než jen zábava – je to pro nás dobré. Čtení je také trendy: na sociálních sítích sleduje 2,4 milionu odběratelů knižní klub herečky Reese Witherspoon na Instagramu a hashtag „BookTok“ má na TikTok přibližně 100 miliard zhlédnutí! Pokud stále potřebujete nějakou motivaci, abyste se znovu začetli do knihy, níže jsme pro vás dali dohromady tři dobré důvody.

Čtení je zdravé

Čtení je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit stres. A je dokonce účinnější než poslech hudby, procházka nebo pití čaje. A protože čtení a pití čaje se dá báječně skloubit, proč se po náročném dni neschoulit na pohovku s dobrou knihou a šálkem čaje?

Pomáhá usnout

Většina lidí to už asi zažila: pod přikrývkou je příjemně teplo, nad knihou nám ztěžknou oči a už po pár stránkách musíme knihu odložit a usnout. Zde se spojují relaxační účinky čtení a rozptýlení od nás samotných. Protože až příliš často, když jdeme spát, honíme v hlavě jednu myšlenku za druhou. To může být stresující a v důsledku toho nás udrží vzhůru déle, než kdybychom se soustředili pouze na čtení. Pokud se tedy nejedná o strhující thriller, knihy vám mohou pomoci usnout.

Knihy nás obohacují

Ve skutečnosti je asi zřejmé, že čtení zlepšuje naše vzdělání. Čteme knihy na různá témata a učíme se něco nového, ale také si rozšiřujeme slovní zásobu, a to nejen jako děti. Kromě toho čtení také zlepšuje naši emoční inteligenci. Učíme se ještě lépe vžít do druhých lidí a postav, lépe jim porozumět. Jak mezi stránkami, tak v reálném životě.

Jak přečíst více v každodenním životě

Samozřejmě je dobré mít v úmyslu číst více, ale nesmíme ustrnout ve svém každodenním životě. Ve vlaku kontrolujeme e-maily a novinky na mobilu, po práci rychle přemýšlíme, co máme koupit a po večeři se utápíme u televize. Ale s těmito triky by mělo být snazší číst více přesně v tomto každodenním životě.

Udělejte si na čtení čas

Nemusí to být celá hodina, stačí možná předsevzetí číst si vždy ve vlaku cestou do práce, nebo každý den čtvrt hodiny před spaním. S těmito malými, záměrně naplánovanými přestávkami na čtení můžeme nejen vědomě vypnout, je to také začátek. Protože jako každý zvyk a jako každý koníček, i čtení si musí (opět) najít místo v našem životě a malé krůčky na cestě pomáhají.

Najděte, co se vám líbí

Zdá se tak snadné začít s dalším bestsellerem, ale ne každá kniha vám může vyhovovat. Bez ohledu na to, jak moc je thriller nebo romantický román vychvalovaný, pokud nás neosloví, každá kniha se rychle stane nudnou. Pokud si uvědomíte, jaký žánr čtete rádi, snadno si ten správný román najdete.

Čtěte společně

Čtení nemusí být osamělým koníčkem, můžete si číst i společně. Ať už po boku partnera v posteli, stejný román s kamarádkou nebo v nějakém knižním klubu. Takže nejsme sami a máme někoho, s kým můžeme sdílet to, co jsme četli. Pokud se nechcete hned přidat do klubu, najdete spoustu nabídek a fór i online.

Zdroj: názory autora - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat