Těšte se na posla nových začátků jménem jaro

16.02.2023 | Zábava

Každý rok se těšíme na jaro, každý rok nám připadá, že je zima nekonečně dlouhá, a každý rok si říkáme, jak je dobře, že je únor nejkratší měsíc v roce, je to tak? 

Jaro je posel nových začátků, obnovení života a chuti do činností, které jsme v období zimy museli pro nedostatek energie odložit. Že je však jaro plné plískanic a střídání počasí jako na houpačce? Je to však malá daň za to, na co všechno se kromě toho můžete těšit!  Pojďme se teď spolu podívat, co mají lidé na jarním období nejraději, a proč byste se měli na jaro těšit i vy.

Více denního světla a příjemnější teploty

Na jaře se dny prodlužují a noci zkracují, což znamená více hodin denního světla! Můžete si plánovat delší procházky a ráno se vám bude (díky dřívějšímu rozbřesku) lépe vstávat. A pít ranní kávu při pohledu na východ slunce je přece paráda!

Čerstvý vzduch

S příjemnějšími teplotami, které přicházejí na jaře, už nemusíte sedět doma zachumlaní do deky a úzkostlivě utěsňovat okna, aby vám neunikalo tolik vzácné teplo. Během jara můžete topení konečně vypnout, otevřít okna u vás doma (v autě, kanceláři), a užívat si čerstvý vzduch!

Vitamin D a lepší nálada

S větším množstvím jarních slunečních paprsků, jež se dostávají do kontaktu s pokožkou, vytváří vaše tělo také více vitaminu D. Kromě toho, že tento důležitý vitamin napomáhá zdraví kostí a zubů, zlepšuje také náladu, a o tu po nepříjemné zimě jde ze všeho nejvíce!

Již po několika minutách vystavování se slunečnímu záření vzroste množství serotoninu ve vašem mozku natolik, že se svévolně cítíte šťastnější. No schválně, už jste měli někdy špatnou náladu při procházce na čerstvém vzduchu a sluníčku? 

První bylinky a zelenina

Na jaře začínají vykukovat první bylinky, klíčky a zelenina, kterou můžete konzumovat, a získat tak důležité vitamíny, které vám po zim chybí. Jarní cibulka, ředkvičky, špenát, nebo také podběl, pampelišky či medvědí česnek… Pokud nemáte zkušenost se sběrem jarním bylinek v přírodě, inspirujte se v různých skupinách na internetu, ve kterých se s vámi po své postřehy podělí.

Návrat zvířátek

Mnoho zvířat se během zimních měsíců skrývá nebo migruje na jih za teplejším počasím. Celá zima je tak tichá, pochmurná. Ovšem, jakmile přijde jaro a teploty se stanou příznivějšími, začnou se volně žijící zvířata znovu objevovat, a vám se tak během procházek vyskytne mnoho příležitostí je spatřit nebo zaslechnout. Celá výprava do přírody pak dostane zcela nový rozměr, co říkáte?

Květy a zeleň

Ohromující škála barev na dvorech a v parcích, květinové výsadby, prvosenky. Volná příroda ale i města se rázem stanou přívětivějšími. Pochmurnou šeď vystřídá jasně zelená s různobarevnými akcenty právě kvetoucích bylin a rostlin. První bzučení včelek a čmeláků. První květinové ornamenty vznikající v městských parcích a první nesmělá květinová výzdoba na parapetech bytových domů.

Stromy!

Stromy si zaslouží speciální odstavec. Po dlouhém zimním období ve vegetačním klidu se totiž na jaře probouzejí i stromy, a to je panečku teprve podívaná! Záplava fialové, růžové, červené, bílé, žluté… a omamná vůně kvetoucích stromů široko daleko. Nadýchané obláčky květů na každé větvičce a zpívající ptáčci v korunách.

Jaro je také skvělý čas pro výsadbu nových stromů. Skvělá příležitost udělat dobrý skutek, a navštívit místní školku nebo zahradnictví, a odvézt si mladý stromek (nebo dva), který zasadíte na dvoře, nebo darujete nedalekému parku.

Zdroj: názor autorky - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat