Velký knižní čtvrtek je zpět: Dalších šest novinek, které stojí za přečtení!

18.03.2014 | Zábava

Inspirace pro Velký knižní čtvrtek pochází z Velké Británie, kde již řadu let mají tradici tzv. „Super Thursday“ – každý rok první čtvrtek v říjnu vychází v jeden den množství zajímavých knižních titulů s potenciálem bestsellerů. Jedná se o událost, o které (před i po) referuje většina ostrovních médií. Následným efektem je zvýšení zájmu o propagované tituly v období po „Super Thursday“, symbolické odstartování vánoční sezóny na knižním trhu, zviditelnění titulů. Letos u nás proběhne Velký knižní čtvrtek již popáté - 20. března 2014.

Mark Lowery – Jenom ponožky nestačí / Argo

Dojemně komický příběh o dospívání pro všechny, kdo přežili pubertu. Život Michaela Swarbricka je v troskách. Jeho kámoš ho zatáhl do skandálu s dívčí šatnou, starší bratr chodí s holkou jeho snů, a když se jednou Michael vrátí dřív domů, zjistí, že z jeho rodičů se stali vyznavači nudismu a máma kvůli tomu dokonce strávila noc v base!

A víte, co je výsledek tohohle řetězce nešťastných příhod? Podle učitelů má Michael problémy a tak mu naordinují pravidelná sezení se školní poradkyní a rádobypohodovým„ psychoušem“. Tohle se prostě nedá přežít!

Lucie Lomová: Na odstřel (komiks) / Labyrint

Komiksová detektivka z divadelního prostředí, kde není nouze o podezřelé. Na tuhle premiéru komisař Oulibský hned tak nezapomene. Jeden z herců umírá na jevišti a brzy je jasné, že to byla vražda.

Detektiv se pouští na těžkou cestu bludištěm otazníků. Jak se vyznat ve složité síti vztahů v zákulisí? Snad mu v tom pomůže jeho statečná žena, divadelní kritička Dita…

Jess Walter: Nádherné trosky / Argo

Počátkem 60. let připlouvá do ospalého italského městečka mladičká americká herečka.  Filmová hvězdička zcela učarovala plachému majiteli penzionu, ve kterém se ubytovala. Jenže pak údajně zemřela.

Střihem takřka filmovým se z dávné italské idyly přenášíme na opačnou polokouli, do žhavé současnosti: V Los Angeles se objeví starý Ital pátrající po tajemné ženě, kterou naposled viděl ve svém penzionu o půl století dříve.  Fascinující příběh s mnoha dějovými liniemi o lidských snech a jejich střetu s realitou.

Chaim Cigan: Altschulova metoda / Torst

Původní česká fantasy na pomezí politického a psychologického thrilleru. V bravurně napsaném příběhu, zasazeném mezi různé země, kontinenty, historické epochy a alternativní světy, konfrontuje autor čtenáře s důsledky postmoderní technologie, vyvinuté v budoucnosti ze středověké kabaly.

Přes všechny fantazijní prvky jsou židovští hrdinové knihy nesmírně lidští, komičtí, věrohodní ve svém každodenním snažení a ve své obyčejnosti nám až důvěrně známí. Čtivá kniha plná humoru, hravosti i hloubky.

Ján Rozner: Sedm dní do pohřbu / Prostor

Vzpomínková próza překladatele a publicisty Jána Roznera vyšla na Slovensku v roce 2009 a hned se stala slovenskou Knihou roku. Formálním rámcem jsou vzpomínky na události v době od smrti do pohřbu jeho ženy Zory Jesenské roku 1972. Oba, Rozner i Jesenská, patřili po roce 1968 k zakázaným autorům.

Husákovský režim se pohřbu Jesenské obával a uchýlil se k masivnímu zastrašování lidí i absurdním praktikám. Záběr je však širší, kniha s charakterem románu je autentickou zprávou o lidech, událostech a poměrech dané doby, o kulturních, společenských a politických poměrech na Slovensku na počátku normalizace.

Frederic Lenormand: Případy soudce Ti: Smrt čínského kuchaře / Garamond

Císařův oblíbený kuchař je zavražděn v samém srdci Zakázaného města. Soudce Ti je povolán do císařských přípraven jídla a musí se mít na pozoru, aby ho nadšení pro dobré jídlo příliš neodvrátilo od vyšetřování případu. Pokud totiž soudce Ti rychle nevyřeší případ vraždy, bude sto císařových kuchařů brzy o hlavu kratší. A to nemůže dopustit.

Velký knižní čtvrtek se letos odehraje již popáté a na čtenáře budou 20. března v knihkupectvích čekat další knižní lahůdky od českých i světových autorů. Na své si přijdou i majitelé populárních čteček, deset z dvanácti velkočtvrtečních titulů vychází jako e-kniha.

EXKLUZIVNĚ PRO NAŠE ČTENÁŘKY: SOUTĚŽ o 6x dva tituly z Velkého knižního čtvrtka!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat