Rady, jak se vyhnete cestovní nevolnosti

Je před námi léto, tedy čas dovolených, a tedy také cestování. Pro většinu lidí je největším stresem, aby si nezapomněli nic sbalit, pro některé však představuje malý horor i samotná cesta dopravním prostředkem. Trpí totiž kinetózou.

Kinetóza znamená nevolnost při cestě dopravním prostředkem a jedná se o poměrně rozšířený jev. Trpí jí často děti, spousta z nich si ji naštěstí do dospělosti nepřenese. Ovšem někteří lidé ano. Ti pak s nevolností bojují pokaždé, když se dopravní prostředek rozjede.

Tak jako na většinu potíží, i na kinetózu existují léky (většinu z nich dostanete v lékárně bez předpisu), které náš zmatený mozek (díky očím ví, že jsme v pohybu, ale moc dobře si uvědomuje, že se sami nehýbeme) a tím i podrážděný žaludek zase uklidní.

Ovšem lehčí případy lze řešit i bez použití pilulek z lékárny. Zkuste letos při odjezdu na dovolenou některý z následujících tipů.

Jíst, či nejíst?

Člověka, kterému se někdy v dopravním prostředku udělalo špatně, jen těžko přesvědčíte, aby před další cestou nehladověl. Jeho argument je totiž naprosto logický – když nebudu mít co zvracet, tak zvracet nebudu. Ovšem tahle úvaha má háček. Hladovění může kinetózu paradoxně ještě zhoršit. A tak vám nezbude nic jiného, než se i před cestou něčím malým a lehkým posilnit. V žádném případě si nedávejte nic mastného nebo výrazně kořeněného! Nejezte také během jízdy nebo bezprostředně před jejím začátkem.

Právo první volby

Tak jako jste v dětství cestou na školní výlet sedávali s paní učitelkou na předním sedadle autobusu, tak stejnou pozornost výběru sedadla věnujte i nyní. V autobuse se snažte dodržet zvyk z dětství a snažte se „urvat“ sedadlo někde vpředu. V autě pak bojujte o místo spolujezdce (mimochodem, při řízení se většině lidí špatně nedělá, takže i jako řidič jste poměrně v bezpečí). Ve vlaku si těžko půjdete sednout do lokomotivy, tak alespoň vybírejte místo po směru jízdy (budete-li sedět zády, zvyšujete pravděpodobnost nevolnosti). Rovněž si vybírejte sedadlo, kde budete mít zaručený přísun čerstvého vzduchu.

Oči vpřed

Když už jsme u výběru sedadla, důležité rovněž je, abyste z něj měli možnost výhledu dopředu – koukejte před sebe ven, najděte si na horizontu nějaký bod a sledujte cestu. Tak váš mozek alespoň bude vědět o každé zatáčce, která vás čeká, navíc ho zaměstnáte vstřebáváním informací z okolí (takže se kochejte, co to půjde) a odvedete své myšlenky od strachu z nevolnosti, který její pravděpodobnost paradoxně zvyšuje.

Některým lidem trpícím kinetózou pomáhá, když zavřou oči a pokusí se usnout. Ale to je dost individuální záležitost. Rozhodně však v dopravním prostředku nečtěte nebo neesemeskujte (ani hraní na tabletu a podobné aktivity nejsou ideální). Pokud skloníte zrak dolů a zaměstnáte ho nějakou činností, opět „zmatete mozek“ a zvýšíte riziko, že se vám udělá špatně (ostatně spousta lidí si právě kvůli nevolnosti nemůže v dopravním prostředku číst, ačkoli jinak se jim špatně nedělá).

První pomoc z přírody

Pokud ucítíte, že se na vás nevolnost přeci jen dobývá, rychle otevřete okénko (pokud to jde) a zhluboka dýchejte čerstvý vzduch. Pomoci si můžete i kandovaným zázvorem či zázvorovými bonbóny. Tohle oblíbené koření je totiž skvělým přírodním lékem proti nevolnostem obecně (doporučuje se například i při ranních nevolnostech v těhotenství). Ovšem některým lidem vadí jeho ostrá chuť. Proto můžete sáhnout po alternativě – mátovém bonbonu či žvýkačce. I máta by vám měla od nevolnosti ulevit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat