5 tipů, jak se chránit během léta proti podvodníkům

Léto je v plném proudu, a to mimo jiné znamená, že většina lidí vyráží na zaslouženou dovolenou. Ještě než nasednete do letadla a vydáte se někam na druhý konec světa, přijměte pár dobrých rad, které vás na cestách ochrání před viry a dalšími nástrahami na internetu, stejně jako vás očkování chrání proti různým exotickým chorobám. Nezapomínejte, že když cestujete, riziko, že se stanete terčem útoku kyberzločinců, je mnohem vyšší. Zde je několik tipů, jak se chránit a na co si dát pozor na dovolené.

Booking přes internet

Pokud si budete chtít bookovat letenky či ubytování přes internet, používejte jen bezpečné, spolehlivé stránky. Dříve než odešlete peníze, zkontrolujte, zda je váš přístroj a veškerý software aktualizovaný a používá nejnovější verzi zabezpečení. Při platbě přes internet mějte vždy nainstalovaný antivirový program, který automaticky kontroluje finanční transakce.

Váš mobil, laptop nebo tablet

Většina lidí si na cesty bere svůj mobilní telefon nebo laptop. Avšak jestliže vaše zařízení obsahuje cenná data, ať už je to mobil, tablet nebo PC, vždy si vše před odjezdem zálohujte. Pokud by se vám během výletu stalo, že byste o svůj přístroj přišli, budete mít jistotu, že na vás vaše data čekají doma bezpečně uložená na externím disku.

Pokud vyrážíte na dovolenou s mobilním telefonem, nainstalujte si do něj nějaký druh ochrany proti krádeži, nebo alespoň aktivujte zabudovaná opatření proti zlodějům. Například multifunkční služba Kaspersky Internet Security má ochrannou funkci, která umí v případě krádeže skrýt kontakty, informace o předešlých hovorech nebo textové zprávy, umožňuje také přístroj zablokovat, smazat data, určit polohu telefonu a dokonce i vyfotografovat kohokoli, kdo se ho pokusí použít.

Co s sebou

Jestliže se chystáte na rodinnou dovolenou, je dobré mít s sebou několik důležitých telefonních čísel pro případ nečekané události. Dvojnásob to platí, když jedete někam, kde není běžně dostupné internetové připojení. Čísla mějte uložená v telefonu, v počítači a případně i napsaná na papíru. Když se vydáváte do ciziny, vždy si předem zjistěte, jak se z navštívené země dovolat domů.

Wi-fi na dovolené

V hotelech a kavárnách budete často používat bezdrátové připojení k internetu. Vždy, když se budete připojovat přes wi-fi hotspot, mějte na paměti, že i zde číhají skryté hrozby. Pokud je to jen trochu možné, nepoužívejte na neznámé wi-fi internetové bankovnictví, nenakupujte a raději se vyhněte stránkám, kde je nutné zadávat jakékoli citlivé informace. Ti z vás, kteří dopředu vědí, že budou používat wi-fi hotspoty, by si měli předem nainstalovat aplikaci nebo software pro připojení k VPN.

Platební karty

Cestujte s více než jednou platební kartou. Když o jednu z nich přijdete, stále ještě budete mít čím platit. Jestliže z nějakého důvodu cestujete s větším finančním obnosem v hotovosti, přechovávejte své peníze v hotelovém sejfu. Společně s vaším pasem, když ho zrovna nepotřebujete.

Pokud si chcete vaši dovolenou užít zcela bez starostí a nepříjemných překvapení v podobě virů nebo internetových podvodníků, doporučujeme vám dodržovat všechna výše uvedená opatření.






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:58
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:13
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:13

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat