Zácpa na dovolené. Problém, o němž se raději moc nemluví

Léto je obdobím cestování a dovolených. A i když je máme spojené se samými příjemnými věcmi, spoustu lidí trápí během cest problém, který nebývá středem pozornosti ani konverzace, ale který dovede nepříjemně potrápit – zácpa.

Se zácpou mají během dovolené potíže i lidé, kterých se v „normálním“ životě nijak netýká. Podle odhadů o dovolené trápí až 40 % z nás.

Jak se jí přirozeně zbavit?

Po ránu se projděte

Našemu trávení prospívá pohyb, který „rozhýbe“ i naše střeva. Pokud trávíte dovolenou u moře, těžko se v tom vedru vydáte na nějakou velkou túru či výlet. Proto zkuste pohyb „vpašovat“ do svého programu hned po ránu. Po probuzení vstaňte a běžte na procházku, dokud je ještě chládek. Ztracený spánek ostatně snadno doženete během dne (vždyť jste na dovolené).

K snídani ovoce

Trávení prospívá i dostatek vlákniny. Dopřejte si ji rovnou k snídani – zařaďte do ní i dostatek ovoce. Většina hotelů a penzionů ovoce po ránu nabízí automaticky, navíc v jižních zemích není problém sehnat kvalitní ovoce na místních tržištích (jen ho vždy před konzumací pečlivě omyjte pitnou vodou).

Snažte se držet svého rozvrhu

K zácpě může přispět také skutečnost, že o dovolené zcela „překopete“ svůj režim, včetně toho stravovacího. Pokud běžně snídáte v 7.00, pak své trávení zmatete, pokud mu najednou naservírujete první jídlo až v 10.00. Zkrátka se snažte co nejvíce přiblížit svému „domácímu rozvrhu“, případně jej měňte postupně.

Hodně pijte

Zácpa bývá často důsledkem dehydratace organismu. Občas nechceme na dlouhých cestách moc pít, abychom nemuseli neustále stavět kvůli „čůracím přestávkám“. Ale tím si spíše ublížíme. Takže nezapomínejte o dovolené na pitný režim!

Dělejte pravidelné přestávky

Když už jsme nakousli to cestování – pokud se do vzdálených destinací vydáváte autem, je dobré vždy po několika málo hodinách zastavit a pořádně se protáhnout, trochu se projít, napít se... Dlouhé sezení může mít na střeva negativní vliv, který se projeví právě zácpou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat