Olivový olej a středomořská strava snižují riziko rakoviny prsu

Středomořská strava je podle vědců tím nejzdravějším jídelníčkem, který má řadu blahodárných účinků – krom jiného je prevencí demence, stárnutí, diabetu, chorob srdce a rakoviny tlustého střeva. Onkologové ze Španělska do seznamu přidávají i prevenci rakoviny prsu. Středomořská strava bohatá na olivový olej skutečně snižuje riziko onemocnění nádorem prsu.

Vědci z Navarry rozdělili skupinu čtyř tisíc žen po menopauze na tři části. Jedna se stravovala středomořským jídelníčkem a konzumovala velké množství olivového oleje. Druhá měla stejný jídelníček, ale většinu tuků přijímala z ořechů. Třetí přijímala potravu s omezeným přísunem tuků.

Po pěti letech sledování onemocnělo rakovinou prsu pětatřicet žen. Naprostá většina byla ze třetí skupiny. Nejméně jich bylo ze skupiny konzumující středomořskou stravu s vysokým přísunem olivového oleje.

Olivový olej je bohatý na polyfenoly, které v lidském těle fungují jako antioxidanty. „Na každých pět procent kilokalorií navíc, které pocházely z olivového oleje, se riziko snížilo o osmadvacet procent,“ tvrdí profesor Miguel Martinez-Gonzalez z Navarrské univerzity.

U stravy s ořechy bylo riziko jen o málo vyšší, podle Martineze-Gonzaleze to ale není podstatný rozdíl. A jen to dokazuje, že středomořská strava je tím nejzdravějším způsobem stravování.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 v roce 2025 přináší pro Berany zajímavou kombinaci výzev a příležitostí. Tento čas může být velmi dynamický, proto se připravte na nečekané změny.Začátek týdne může přinést určité napětí na pracovišti, zejména po... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat