Čtěte si nahlas. Více si tím zapamatujete

Učení a paměť se s věkem zhoršují u každého člověka. Ale i v mládí můžou mít lidé problém zafixovat si v hlavně některé údaje či data. Kanadští psychologové tvrdí, že pomoci pak může hlas. Když totiž člověk vysloví učené nahlas a soustředí se na to, nebo ještě lépe když to předčítá svému kamarádovi, zapamatuje si tato slova snadněji.

Psychologové z Montrealu provedli experiment, v němž skupinu studentů vysoké školy rozdělili na tři části. Jedna si četla potichu, bez hlasu, ale mohla pohybovat ústy. Druhá četla údaje z monitoru a vyslovovala je nahlas. Třetí skupina údaje předčítala jiné osobě. Nejlépe si přitom pamatovali data jedinci ze třetí skupiny.

Jednoduchý fakt vyslovování bez zvuku tvoří sensomotorický vztah, který zvyšuje naši schopnost si pamatovat, ale když je to spojeno s funkční mluvou, pamatujeme si ještě více,“ tvrdí profesor Victor Boucher z University of Montreal.

Podle profesora Bouchera funguje při učení sčítací efekt. Čím více částí mozku do zapamatování zapojíme, tím lépe. První skupina zapojila jen pohyb rtů, druhá i hlas, třetí pohyb rtů, hlas a navíc to říkala jiné osobě.

Škodíme paměti sami?

Lidský mozek a s ním i paměť jsou dodnes pro vědce záhadou. Ačkoli se jim věnují spousty studií, ještě nějakou dobu potrvá, než se o nich dozvíme vše. A někteří odborníci po chybují, že se tak kdy stane. Ovšem dílčí poznatky o paměti již samozřejmě máme. Výzkumy například pomohly odhalit i to, co jí škodí. Často my sami... Čím?

Sladkostmi

O škodlivých dopadech cukru na lidský organismus se píše neustále. Ale zatímco většina lidí se zaměří především na projevy nadměrné konzumace slazených pokrmů na naší postavě, málokdo také ví, že cukr nesvědčí ani mozku. Negativně ovlivňuje nejen paměť, ale také schopnost učit se nové věci.

Technologiemi

Na svých mobilních telefonech máme upomínky na schůzky, ale také partnerovy/partnerčiny narozeniny, používáme Google kalendář, v autě se řídíme navigací, i jednoduché počty svěříme kalkulačce… Zkrátka svůj mozek už nijak zvláště nezatěžujeme. Což je škoda, protože i on potřebuje trénink. Jinak hrozí snížená schopnosti pamatovat si a soustředit se. Co takhle jej „potrápit“ alespoň nějakým cvičením či hrou?

Multitaskingem

Zatímco dříve se soudilo, že lidé, kteří jsou schopni dělat několik věcí najednou, jsou nejspíš mnohem chytřejší než ostatní a jejich mozek je zkrátka výkonný a dobře trénovaný, současné studie ukazují, že to nebude tak růžové. Podle všeho multitasking zhoršuje schopnost soustředění a na náš mozek má podobný vliv jako nedostatek spánku. Podle vědců mozku mnohem více prospívá, když mu dovolíte soustředit se nejprve na jednu a teprve potom na další věc.

Odbýváním spánku

I mozek potřebuje pravidelný odpočinek. A i když svou činnost nikdy nezastaví, alespoň v noci má šanci si „oddechnout“. Ovšem pokud mu spánek nedopřáváte pravidelně a dostatečně, rozhodně vám za to nepoděkuje. A projeví se to jak na vaší paměti, tak i soustředění nebo schopnosti učit se nové věci.

Nedostatkem pohybu

Že mozek a pohyb spolu nemohou souviset? Ale mohou! A souvisejí. Řada výzkumů prokázala, že lidé, kteří do svého života zařadí pravidelný pohyb (a nemusejí podávat zrovna zázračné sportovní výkony), mají mnohem zdravější neurony. Což pozitivně ovlivňuje jejich paměť, ale také kreativitu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat