10denní trénink pro mozek. Jak ho udržet ve formě?

Myslíte, že jen vaše tělo potřebuje pravidelný trénink, aby bylo fit? Chyba lávky! Také náš mozek si zaslouží náležitou pozornost, aby zůstal co nejdéle ve formě. Jak ho pěkně „potrénovat“?

Zkuste následující desetidenní plán, díky němuž pořádně provětráte mozkové záhyby. Ale nemusíte se samozřejmě omezovat pouze na 10 dní – aktivity z následujícího seznamu, které se vám zalíbí, opakujte tak často, jak jen to půjde!

1. den: Nová kniha

Začněte číst knihu na téma, kterému většinu nevěnujete pozornost. Nemusíte začínat hned jadernou fyzikou, ale zkuste například biografii některé historické osobnosti. Nebo detektivku. Nebo cestopis. Zkrátka odložte knížky, které čtete obvykle, a vyzkoušejte nějakou novinku.

2. den: Neznámá sámoška

Nakupování není žádná věda. Ale to neznamená, že se jí nemůže stát! Zkuste se cestou z práce na nákup stavit v supermarketu, kde jste ještě nenakupovali. Ano, všechny obchody jsou více méně stavěny stejně, ale mohou se lišit v rozmístění zboží. A právě to představuje skvělý trénink.

3. den: Cesta do práce

Pokud jezdíte do práce autem, zkuste toto ráno zvolit jinou cestu. Budete se muset vyznat v jiném prostředí, řešit jiné křižovatky, prověříte své navigační schopnosti (zapnutá navigace se také počítá, nebojte). Jezdíte hromadnou dopravou? Pokud jen trochu můžete, zkuste si najít jiné spoje.

4. den: Večerní procházka

Pohyb prospívá i našemu mozku! Že nejste zrovna sportovní typ? No a co! Chůze je nejpřirozenější lidský pohyb, tak toho využijte. A po večeři se jděte na hodinku projít na čerstvém vzduchu. Vašemu mozku to prospěje víc než seriál v televizi.

5. den: Originální recept

Víte o receptu, který jste vždycky chtěli zkusit, ale nikdy jste kvůli jeho složitosti nenašli odvahu ho proměnit v realitu na talíři? Pak přišel váš čas. Nejenže vás čeká kulinářský zážitek, ale ještě procvičíte mozkové závity.

6. den: Šachová partie

Strategické hry jsou úžasným tréninkovým nástrojem pro váš mozek. A tak jim jeden večer vyhraďte. Nemusejí to být nutně zmíněné šachy, ale jakákoli desková hra, jež vyžaduje rozmyšlení každého kroku a nezáleží při ní pouze na štěstí či hodnotě hozené na kostce (takže ne, „člověče, nezlob se“ se nepočítá).

7. den: S mapou v ruce

Vyšel vám tento den na sobotu či neděli? Výborně! Vyrazte na výlet. Ale pěkně postaru – s mapou v ruce, případně po turistických značkách. Žádná navigace v mobilu. A na mapu spoléhejte už při plánování výpravy. Strýčka Googla nechejte odpočívat.

8. den: Malý kurz

Je ve vašem okolí nějaký zajímavý jednodenní kurz či zajímavá přednáška? Pak máte program na večer jasný. Pěkně poslouchejte a vstřebávejte informace všemi smysly. A kdoví, třeba v sobě odhalíte skrytý talent na dovednost, o které se vám do té doby nesnilo.

9. den: Slovní fotbal

Pamatujete z dětství na starý dobrý slovní fotbal? Výborně. Tak obnovte vzpomínky a zahrajte si ho i jako dospělák. Pokud hrajete s dětmi, vymýšlejte slova na poslední písmeno. Pokud jste ale dospělými hráči, pak vymýšlejte slova na poslední dvě písmena.

10. den: Malá odměna

Dosáhli jste desátého dne, to si zaslouží nějaké to rozmazlení. A tak vyrazte na večeři do restaurace. Ale ne do své oblíbené – do nějaké, kde jste ještě nebyli. Neznámý jídelní lístek je také tréninkem pro mozek. Navíc s chutným závěrem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat