Proč je lepší necvičit až večer?

Cvičení kdykoli během dne je vždy lepší než žádný pohyb. Ale mnozí lidé nemají čas na cvičení ráno či přes den a nechávají to až na večer. Jenže pak si stěžují na potíže s usínáním. Ačkoli je to individuální záležitost, člověku, který má se spánkem po večerním pohybu potíže, doporučují experti z Harvardovy univerzity změnu režimu.

Tedy najít si čas jindy během dne. „Můžou být určití lidé, kteří nebudou mít žádné problémy. Nicméně, kdy člověk má problém s usínáním už tak jako tak, cvičení před odchodem do postele může problém ještě zhoršit,“ vysvětluje profesor Stuart Quan z Harvardovy univerzity.

Po cvičení se zvýší v krvi hladina kortizolu a adrenalinu, oba hormony přitom působí proti usínání.

„Tak, jak se tělo po koupeli zchladí a tím se připraví na spánek, je dobré po cvičení nechat své tělo řádně vychladnout, což usnadní usínání,“ tvrdí vědci z Harvardovy univerzity.

„Lidé, kteří rádi cvičí večer, by si měli dopřát hodinu na zchlazení těla, než se odeberou do postele,“ dodala profesorka Quanová.

Kdy cvičit? Po ránu!

Je ještě nějaký rozdíl mezi večerním a ranním cvičením? Tyhle argumenty vás přesvědčí, že aktivita po probuzení vás v mnoha směrech ovlivní. Nevěříte?

Zdravější snídaně

Jakmile uběhnete pár kilometrů nebo dokončíte poslední sérii posilovacích cviků, po nutné sprše bude váš následný výběr potravin mnohem zodpovědnější. Přece nechcete, aby celá snaha přišla vniveč! Místo koblihy a smažené slaniny si ke snídani dáte ovesné vločky s ovocem. V tomhle fitness rytmu pak budete pokračovat celý den. A týden…

Vysoká produktivita

Jak jistě víte, fyzická činnost v těle nakopne produkci endorfinů – hormonů štěstí. Při jejich uvolňování dochází ke zlepšení nálady, pocitu spokojenosti a útlumu veškerých bolestí. Zkrátka a dobře, do večera budete mít elánu i energie na rozdávání, což se vám v práci bude zatraceně hodit. I šéf vaše neúnavné nadšení jistě ocení. Že by prémie?

Zrychlení metabolismu

Když se přinutíte vstát z vyhřáté postele, daleko rychleji získáte své vysněné křivky. Jako vážně! To je přece ta nejlepší motivace. Ranním sportem totiž skvěle nastartujete spalování, tuky se pak na problematických partiích budou ukládat daleko obtížněji. Z oběda si výčitky už dělat nemusíte…

Zaručené výsledky

Jestli jste někdy měli pocit, že do sportu nedáváte maximum a trochu to „flákáte“, asi jste nesportovali v brzkých hodinách. Výsledky několika nezávislých studií totiž prokázaly, že ti, kteří se hýbou po ránu, jsou na sebe přísnější. Co to znamená? Že si dáte o pár dřepů navíc místo výmluv. A výsledek v podobě štíhlé linie přijde dřív, než řeknete „švec“.

Lepší spánek

Máte potíže s usínáním a ještě o půlnoci bloumáte po kuchyni? Ranní sport je ten nejlepší lék. A čím dříve, tím lépe. Když svou tělesnou schránku takto nabudíte, daleko dřív se pak uklidní. A tím bude po setmění dokonale připravená k odpočinku. Zbývá už jen obléct si pyžamo…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat