Úzkostní lidé mají vyšší IQ, ale nikdo neví proč

Lidé s velkou verbální inteligencí častěji trpí úzkostmi. A osoby, které jsou úzkostné, mají vyšší IQ. Co ale ovlivňuje co, se zatím přesně neví. Není jasné, zda vyšší inteligence vyvolává v lidech úzkosti, nebo zda úzkostná psychika podporuje verbální inteligenci.

Nicméně vědci z Kanady loni u 125 studentů univerzity prokázali, že mezi úzkostí a inteligencí existuje silný vztah. Osoby s vyšším IQ jsou úzkostnější. A k podobnému závěru došli i vědci z USA dva roky předtím. Měřili IQ osobám, jež se léčily s úzkostnou poruchou. Průměrná inteligence těchto osob byla o dost vyšší než průměrná inteligence běžné populace.

Podle jedné psychologické teorie verbálně inteligentní lidé trpí úzkostmi, protože si pamatují detaily, jsou posedlí svými chybami z minulosti a zpackanými vztahy.

Jiná teorie zmiňuje to, že úzkostné osoby mají více bílé hmoty mozkové, která slouží k propojení jednotlivých mozkových center. Tím, že mají této hmoty (vláken) více, jsou jejich mentální procesy rychlejší. To vyvolává jak úzkost, tak zvyšuje inteligenci.

Úzkost, alespoň mírná, má také evoluční význam. Úzkostný jedinec dokáže víc předvídat a plánovat, což prospívá jemu samému i jeho potomkům při přežití.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat