Mouka z kávových bobů je výživový zázrak

Káva je plná antioxidantů, které působí blahodárně na zdraví člověka. Ale nadměrná konzumace nápoje může být kvůli kofeinu nepříznivá zdraví. A také ne každý má nápoj z pražených bobů kávovníku v oblibě. Ale konzumovat kávu bychom brzy mohli v pečivu a dalších potravinách. Vědci z Brandeisovy univerzity z kávových bobů dokážou vyrobit mouku bohatou na zdraví prospěšné látky bez jakýchkoli škodlivých.

Kávové boby jsou zdrojem kyseliny chlorogenové, která upravuje krevní cukr, pozitivně ovlivňuje tlak, činnost srdce a je prevencí rakoviny.

Jenže právě pražením při vyšších teplotách boby o řadu antioxidantů přicházejí. Řešením může být jen krátkodobé pražení – asi deset minut – při teplotách kolem 150 stupňů Celsia.

První zdravou mouku z bobů vyrobil touto metodou pražení doktor Dan Perlman z Brandeisovy univerzity.

Při pražení po dobu deseti až patnácti minut při teplotě kolem dvou set stupňů Celsia prudce poklesá obsah kyseliny chlorogenové. V některých případech klesne obsah až na nulu a káva přestává být zdraví prospěšná.






Celkem  10 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může nabídnout nový pohled na romantické vztahy. Možná začnete přemýšlet o svých potřebách a očekáváních od partnera. Pro svobodné Berany je ideální čas na nové seznámení. Věnujte pozornost signálům, kt... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat