10 nejčastějších chyb při čištění zubů. Děláte je také?!

Správné čištění zubů je pro jejich zdraví naprosto nezbytné. A i když se této činnosti věnujeme pravidelně celý život, i tak se při ní dopouštíme řady chyb. Neděláte je také?

Na co bychom si měli dát pozor a jaká pravidla se vyplatí dodržovat?

1. Dostatečně jemný kartáček

Úvaha, že kartáček musí být tvrdý a ostrý, aby zuby opravdu vyčistil, může znít sice logicky, ale je chybná. Příliš tvrdý kartáček nadělá víc škody než užitku. Může totiž poničit nejen dásně, ale i sklovinu.

2. Bez křečovitého sevření

Kartáček nedržte příliš pevně, budete pak na zuby příliš tlačit. A opět hrozí poškození skloviny.

3. Zrcadlo, zrcadlo

Nepobíhejte s kartáčkem po bytě, namísto toho se na sebe při čištění zubů dívejte do zrcadla. Proč? Protože si tím zajistíte, že se budete soustředit pouze na kartáček a čištění provedete opravdu důkladně.

4. Jak dlouho?

Spousta lidí si kartáčkem párkrát projede v puse a je po čištění. Ovšem to se dá považovat za opravdové vyčištění zubů jen stěží. Obligátní dvě minuty nemusejí být vždy dostatečné. Některá doporučení hovoří i o 4 minutách.

5. Pozor na jazyk

Tedy na to, abyste na něj při čištění nezapomněli! I na něm se usazují bakterie, jež přispívají k tvorbě plaku a zubního kazu. Takže příště vyčistěte i jazyk.

6. Mezizubní zázrak

Nezapomínejte na mezizubní prostory, kam se klasický kartáček nemůže dostat. Pomozte si mezizubním kartáčkem nebo zubní nití.

7. Pravidelná výměna

Každé tři měsíce byste se měli s kartáčkem rozloučit a pořídit si nový. Zohýbaná vlákna už nečistí tak jako ta nová, navíc se v kartáčku během času usazují nejrůznější mikroorganismy.

8. Pořádné propláchnutí

A když už jsme zmínili ony mikroorganismy, je nutné po každém čištění kartáček důkladně propláchnout v proudu teplé vody. Občasná dezinfekce také není na škodu.

9. Bez krytu

Kartáčky s krytem jsou skvělé na cesty, ale doma kryty nepoužívejte – kartáček kvůli nim nemá možnost pořádně vyschnout a bakterie či plísně vlhkost mezi štětinami prostě milují!

10. A bez půjčování

Tohle platí bez výjimky – kartáček nepůjčujeme. Nikdy a nikomu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat