8 věcí, co vyřadit z jídelníčku, když je vám přes třicet

Pokud je vám kolem třiceti, už jste dostatečně dospělí na to, abyste věděli, co si naložit na talíř a čemu naopak na jídelníček zakázat vstup.

Některé potraviny nejsou zrovna prospěšné pro náš organismus. A tak zatímco ve dvaceti se naše tělo ještě jakž takž se všemi těmi „úlety“ na jídelníčku vyrovná, po třicítce už je to pro něj každým rokem složitější.

Takže jaké „dobroty“ bychom mu už neměli dopřávat? U některých budete překvapeni!

1. Jogurty s příchutí

Spousta cukru, nějaké ty konzervanty a barviva, zkrátka nic moc výživného. Prostě si do bílého jogurtu nakrájejte čerstvé ovoce – uvidíte, že si tu chuť zamilujete (a váš organismus vám bude velmi vděčný).

2. Polévky z pytlíku

Věřte, že udělat si domácí polévku není nijak složité. Ať už máte chuť na vývar nebo zeleninový krém, prostě nakupte potřebné suroviny a uvařte si jej! Nejenže budete mít talíř plný skvělé chuti, ale nebudou v něm „plavat“ nejrůznější chemikálie jako v polévkách z pytlíku.

3. Colové nápoje

Nejenže svému tělu s každou skleničkou dodáváte neskutečné množství cukru, ale také chemických látek, které mají prokazatelně negativní vliv na váš organismus. Některé studie dokonce ukazují, že snižují mužskou i ženskou plodnost!

4. Bílé pečivo

Málokdo si dovede představit, že by se vzdal pečiva úplně – a upřímně, byla by to škoda. Ale proč s každým rohlíkem či plátkem chleba nedodat tělu také vlákninu a minerály, které může získat z celozrnné mouky? Zapomeňte na bílé pečivo a kupujte celozrnné!

5. Nekvalitní margarín

Nekvalitní margaríny jsou plné trans tuků, které jsou – podle řady studií – karcinogenní. Pokud jste v souboji máslo versus margarín na straně margarínu, vybírejte si takový, který je skutečně kvalitní. Ano, je obvykle dražší, ale vaše tělo vám bude víc než vděčné.

6. Popcorn z mikrovlnky

Popcorn jako takový je docela zdravý. Ovšem polotovar do mikrovlnné trouby je plný nejrůznější chemie a také kalorií. Proto si tuhle dobrotu připravte pěkně postaru – z kukuřice a na pánvi.

7. Uzeniny

Nedávné doporučení Světové zdravotnické organizace zařadilo uzeniny mezi nebezpečné potraviny. A i když tohle rozhodnutí vzbudilo vlnu nevole, podpořila ho řada studií. Nikdo neříká, že už nikdy nemůžete jíst šunku apod., ale neměli byste si uzeniny dopřávat každý den. A vždy byste si měli vybírat výrobky s vysokým obsahem masa.

8. Sportovní nápoje

Pokud nejste milovníky sportu, pak byste po těchto nápojích sahat neměli. Ano, jsou plné minerálů, vitaminů apod., ale také obsahují spoustu kalorií. Jsou primárně určeny sportovcům, kterým dodají okamžitou energii a látky, jež ztrácejí například pocení. Ovšem pokud sedíte celý den v kanceláři, svému tělu těmito drinky nijak neprospějete. Spíš naopak.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat