Pozor! Neslazené nápoje způsobují zubní kaz jako ty s cukrem

Vyměnit slazenou limonádu za tu neslazenou není žádnou prevencí poškození zdraví. Ví se, že perlivé limonády slazené cukrem i umělým sladidlem škodí oběhové soustavě. Teď však australští vědci přišli s tím, že umělá sladidla nejsou ani prevencí zubního kazu. Nápoj totiž obsahuje směs kyselin a chemikálií, které narušují zub a zvyšují riziko vzniku zubního kazu.

Cukr je nebezpečný proto, že podporuje rozvoj bakteriálního plaku, který naruší sklovinu a začne poškozovat zubovinu, takže vznikne kaz. V rámci prevence zubního kazu se tedy doporučuje snížit konzumaci sladkých potravin a nápojů na minimum. Mnozí lidé se tak domnívají, že nápoj s umělým sladidlem riziko pro zuby nepředstavuje. Ale opak je pravdou.

„Mnoho lidí netuší, že omezením příjmu cukru se výrazně sníží riziko rozvoje zubního kazu. Ale směs kyselých látek v některých nápojích a jídlech může způsobit podobné poškození a erozi zubu. K té dochází, když kyselé látky naruší sklovinu na povrchu. V rané fázi eroze dojde ke ztenčení vrstev zubní skloviny. Když tento jev pokračuje dále, může odhalit až zubovinu,“ vysvětluje profesor Eric Reynolds z University of Melbourne.

V experimentálním výzkumu prokázal, že většina limonád a sportovních nápojů narušuje sklovinu o třicet až padesát procent. Vyvolávají to přitom jak slazené limonády, tak ty bez cukru a některé ochucené minerální vody s nízkým pH. Zubní sklovinu narušují i sportovní nápoje.

„Pijte pokud možno především čistou vodu a omezte limonády a sportovní nápoje na minimum. Po jídle a konzumaci kyselých potravin si vypláchněte ústa čistou vodou a počkejte hodinu, pak si vyčistěte zuby. Kyselé potraviny změkčí sklovinu a její čištění ji ještě více narušuje. Pravidelně dvakrát do roka navštivte zubaře,“ radí profesor Reynolds.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat