5 jednoduchých triků pro silnější imunitu

V podzimních a zimních měsících dostává zabrat nejen počasí, ale i naše imunita. Všichni posmrkávají, viry si vesele létají vzduchem a imunitní systém je v plné pohotovosti. Není na škodu mu občas pomoci!

Samozřejmě každý ví, že nejlepší je imunitní systém posilovat vyváženou stravou bohatou na vitaminy, minerály a antioxidanty.

Ale pomoci může i pár „vychytávek“, které by vás nemusely hned napadnout.

1. Žádné kliky ani madla

To si můžete mýt ruce, jak chcete, ale pokud si je před vámi někdo s virózou neumyl a poté jste se například dotkli stejné kliky u dveří, pravděpodobnost, že onemocníte, se zvyšuje. A tak se snažte vyhýbat kontaktům svých rukou například s klikami na veřejných toaletách (prostě si otevřete s pomocí papírového ručníku), s madly a tyčemi v hromadné dopravě (zima má přeci jen několik předností – jednou z nich je, že můžete nosit venku rukavice), ale také například s tankovací pistolí na čerpací stanici (vždy jsou na pumpě k dispozici rukavice – využívejte je, pistole totiž patří k vůbec nejšpinavějším předmětům, s nimiž za den můžete přijít do styku).

2. Opravdové mytí rukou

A když už jsme zmínili mytí rukou – opravdu byste mu měli (nejen) v období viróz a spol. věnovat pozornost. Ideálně byste měli vždy použít horkou vodu a mýdlo a ruce si drhnout alespoň 15 sekund (ideální je 30 vteřin). Nezáleží ani tak na tom, zda použijete mýdlo normální, nebo antibakteriální – pokud nebudete při mytí opravdu pečliví, nezachrání vás žádné.

3. Alkoholový pomocník

Nemluvíme samozřejmě o alkoholu v tekutém stavu k pití, ale o dezinfekčních gelech a ubrouscích, které se vyplatí nosit všude s sebou. Nejenže v nouzi pomohou nahradit mytí rukou, ale hodí se i k očištění některých předmětů, na nichž by mohli mikrobi ulpívat. Ať už se jedná o mobilní telefon nebo ucho košíčku v samoobsluze.

4. Zázvorová/medová/česneková pohotovost

Pokud cítíte, že na vás přeci jen něco „leze“, zkuste imunitu nakopnout třeba zázvorovým čajem. Ještě lepší je prý čaj česnekový, i když chuťovou soutěž by asi nevyhrál. Česnek totiž obsahuje látky, jež jsou velmi silným přírodním antibiotikem a dokáží si poradit i s některými viry. Jenže málokdo z nás je schopen slupnout jen tak stroužek syrového česneku. A proto jej můžete rozkrájet na plátky, zalít horkou vodou a nálev vypít.

Mimochodem, skvělým posilovačem imunity je i med. Tak toho využijte!

5. Dýchejte zhluboka

Tohle zní – vzhledem k tomu, kolik virů a bakterií se šíří vzduchem – celkem paradoxně, ale máme na mysli spíše obrazné hluboké dýchání. Tedy schopnost vydechnout, utéct stresu, relaxovat mysl. Protože stres je jedním z mnoha nepřátel naší imunity, je důležité umět s ním zatočit. Kdykoli tedy máte příležitost a potřebujete se zklidnit, dopřejte si pár minut o samotě, zavřete oči a soustřeďte se na své dýchání.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat