Tři až pět šálků kávy denně můžou prodloužit život

Konzumace tří až pěti šálků kávy denně může sloužit člověku jako prevence diabetu 2. typu, Parkinsonovy choroby a onemocnění srdce a cév. Tvrdí to vědci z Harvardovy univerzity s tím, že střídmá konzumace nápoje z pražených semen kávovníku má skutečně blahodárné účinky na zdraví díky látkám, které obsahuje.

Tři až pět šálků středně silné kávy neobsahují tolik kofeinu, aby to bylo pro tělo škodlivé. Zato mu dodají cenné antioxidanty, které fungují jako prevence zmíněných onemocnění. Ty jsou přitom známými neduhy, které zkracují délku života.

A komu vadí kofein, může vyzkoušet variantu bez kofeinu, která má stejné preventivní účinky. „Bioaktivní sloučeniny z kávy snižují rezistenci vůči inzulínu a systematické záněty v tkáních. To může vysvětlovat naše objevy. Nicméně je potřeba provést ještě více studií, které by biologické mechanismy těchto účinků přesně popsaly,“ uvedl doktor Ming Ding z Harvardovy univerzity.

Účinek kávy je stejně významný, i když jsou do analýzy zahrnuty další rizikové faktory pro rozvoj výše zmíněných onemocnění, jako jsou kouření, BMI, míra fyzické aktivity, konzumace alkoholu a strava.

„Tato studie poskytuje další důkazy o tom, že střídmá konzumace kávy může poskytovat zdravotní výhody s ohledem na snížení předčasného úmrtí kvůli několika typům chorob,“ dodává profesor Frank Hu z Harvardovy univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat