Smažení není nikdy zdravé, ani na rostlinných olejích

Většina rostlinných olejů obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které prospívají oběhové soustavě i metabolismu člověka. Ale platí to jen v případě, že se používají pro studenou kuchyni či nízkoteplotní úpravu pokrmů. Ani olivový olej, který je bohatým zdrojem antioxidantů, totiž není zdravý, když se na něm smaží. Smažení tuky přepaluje a z olejů se uvolňují karcinogeny aldehydy.

Alternativou při smažení můžou být kokosový olej či v horším případě sádlo, které díky nasyceným mastným kyselinám snášejí dobře vyšší teploty. Jenže právě kvůli tomu, že jsou to tuky nasycené, ve vyšší míře tělu opět škodí.

Smažené jídlo prostě zdravé nebude nikdy. Jen existují možnosti úpravy, které závadnost takového jídla snižují. A to smažení při nižších teplotách a na kokosovém oleji či sádle.

Při smažení na rostlinných olejích obsahujících hodně polynenasycených mastných kyselin, což je kupříkladu slunečnicový olej, totiž vznikají při působení vysokých teplot silně karcinogenní aldehydy.

Nejhorší na smažení je právě slunečnicový či kukuřičný olej, o něco lepší je olivový, který je zdrojem mnohem zdravějších mononenasycených mastných kyselin, ale nejlepší z hlediska uvolňování aldehydů je kokosový olej.

Člověk by měl konzumovat především mononenasycené mastné kyseliny, které získá z rostlinných olejů. Ovšem konzumovat oleje je dobré zastudena. Tedy přidáním olejů do hotových jídel nebo pokrm upravovat vařením. Když už si člověk chce dopřát jednou za čas smažené, pak by měl smažit na kokosovém oleji, případně sádle či másle. To jsou ale tuky nasycené, takže by jich měl přijímat jen omezené množství.

Stejně jako nejsou oleje zdravé po smažení, nejsou zdravé ani jako ztužené margaríny.

Profesor Martin Grootveld z De Montfort University v Leicesteru zjistil, že smažení na slunečnicovém oleji uvolní do pokrmu dvěstěkrát více toxických aldehydů, než se považuje za míru bezpečnou pro lidské zdraví.

„Tak za prvé platí, vyhýbejte se smaženému jídlu co nejvíce. Nejlépe ho nekonzumujte vůbec. Bohužel však smažené jídlo chutná většině z nás a já vůči němu nejsem imunní také. Takže si vyberte olej, který uvolňuje méně toxických látek do pokrmu. Kokosový olej je mou volbou číslo jedna. Je sice bohatý na nasycené tuky, ale devadesát procent z nich je velmi zdravých. Potravinářský průmysl se rozhodl mlčet a doufá, že to zase přejde bez povšimnutí, a zřejmě přejde. Ale já to nechci dopustit. Ty látky, produkty aldehydové oxidace lipidů (LOP), nikdo vlastně nesleduje. Vláda doporučuje polynenasycené mastné kyseliny a to je zřejmě špatná rada. Lidé by se jich měli obávat, zvláště když je kupují v supermarketu v hotových jídlech či v rychlém občerstvení, kde tyto oleje používají… Já radím, vyhýbejte se polynenasyceným mastným kyselinám a konzumuje pouze mononenasycené mastné kyseliny,“ tvrdí profesor Grootveld.

Největším a nejlepším zdrojem mononenasycených mastných kyselin je olivový olej. Krom toho obsahuje velké množství antioxidantů, které jsou prevencí rakoviny a stárnutí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat