Proč se pořád klepu zimou, i když ostatním je teplo?

Letošní podzim nás zatím žádnými výraznými mrazy „nepotěšil“. Ale stejně je některým z nás pořád zima. Zatímco naše okolí chodí v místnosti v krátkém tričku, my se choulíme v šále a ne a ne se zahřát. Čím to může být?

Existuje několik příčin, proč se náš organismus nemůže za žádnou cenu zahřát. Některé jsou docela banální, jiné by si mohly vyžádat konzultaci s lékařem. Které k nim patří nejčastěji?

Nedostatek spánku

Ano, málo vyspalí lidé jsou mnohem více zimomřiví než ti, kteří svému organismu dopřáli pořádnou porci odpočinku a snění. Nedostatek spánku ovlivňuje náš nervový systém, který je kromě spousty jiných věcí odpovědný i za správné fungování naší termoregulace. Odborníci udávají, že ideální délka spánku by se měla pohybovat mezi 7 a 9 hodinami denně. Tak se zkuste zamyslet, jestli takový odpočinek svému tělu dlouhodobě dopřáváte!

Únava a stres

Je to tak. Tihle dva společníci, kteří v dnešní době doprovázejí snad každého z nás, dokáží narušit spoustu pochodů v těle, termoregulaci nevyjímaje. Dlouhodobý stres, nedostatek odpočinku, starosti, smutek apod. mohou zapříčinit i neustálý pocit chladu. Těžko se v dnešní době můžete zcela vyhnout stresu a shonu, ale naučte se alespoň opravdu účinně relaxovat! Uvidíte, že se zlepší nejen pocity zimy.

Až moc hubená postava

Tuk má – navzdory všeobecnému trendu vychrtlosti – v přiměřeném množství v organismu několik úkolů a termoregulace je jedním z nich (ostatně podívejte se na zástupce zvířecí říše, i oni vždy na zimu nabírají tukové zásoby, aby nezmrzli). A tak pokud vám tuk zcela chybí, je logické, že neustále mrznete a máte problémy se zahřát. Zkuste si přepočítat svůj body mass index (BMX). Rozhodně by neměl být nižší než 18,5.

Málo železa

Možná za vašimi problémy stojí nevyvážená strava, v níž chybí jeden z důležitých minerálů – železo. To hraje nezbytnou roli v transportu kyslíku buňkám našeho těla. Pokud ho nemáte dostatečné množství, pak – zjednodušeně řečeno – nemají vaše buňky dostatek energie a vy se mimo jiné nemůžete zahřát. Zkuste proto do svého jídelníčku zařadit potraviny bohaté na tento minerál (červené maso, játra, špenát apod.), případně si v lékárně kupte příslušné doplňky stravy (nikdy nepřekračujte doporučenou denní dávku). Pokud se situace nezlepší, svěřte se svému lékaři (nedostatek železa se dá zjistit při běžných krevních testech).

Infekční onemocnění

Infekce náš organismus vyčerpává – soustředí veškerou energii na boj s ní a na termoregulaci už mu nezbývají síly. Také zvýšená teplota nebo horečka může paradoxně vyvolat pocit zimy (o zimnici ani nemluvě).
Pro ženy jsou pak nebezpečím infekce kvasinkové. Především ty neléčené mohou pro náš organismus znamenat poměrně významnou zátěž, a to i pro hypotalamus, který se podílí na termoregulaci těla. Kromě klasické léčby kvasinkové infekce, kterou vám naordinuje lékař, můžete svému uzdravení pomoci i braním probiotik a výrazným snížením příjmu cukru.

Zlobivá štítná žláza

Pokud vyloučíte všechny výše popsané (případně další) možné příčiny neustálého pocitu zimy, svěřte se svému lékaři. Důvodem totiž může být i málo aktivní štítná žláza. Tento problém pomohou odhalit testy, které vám lékař doporučí. Pokud se problém skutečně prokáže, jistě s vámi probere možnosti účinné léčby.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

83 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
194 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat