Pití čaje zvyšuje tvrdost kostí

Ačkoli jsou Češi světovými jedničkami v konzumaci piva, pro tvrdost kostí by měli půllitr pěnivého moku vyměnit za šálek čaje. Odvar z lístků čajovníku totiž obsahuje flavonoidy, které zvyšují tvrdost kostí. A čím více čaje člověk vypije, tím je méně ohrožen osteoporózou ve vyšším věku.

Tyto antioxidanty navíc působí také jako prevence rakoviny či onemocnění srdce a cév. Konzumace flavonoidů s čajem ale může přispět také k tvrdším kostem. Sníží riziko osteoporózy, které je nejvyšší u žen po menopauze, jež navíc holdují tabáku a alkoholu.

Australští vědci sledováním dvanácti set žen starších sedmdesáti let po dobu deseti roků zjistili, že dotyčné konzumující tři a více šálků čaje denně jsou ohroženy o třicet procent méně zlomeninou krčku kyčelního kloubu.

Každý šálek čaje, který vypily denně navíc, snížil riziko o devět procent,“ tvrdí autoři z Perthu a Adelaide.

„Stále více se zajímáme o roli stravovacích faktorů na prevenci osteoporózy a zlomenin. Máme důkazy, že potraviny bohaté na flavonoidy – ovoce, zelenina a čaj – můžou také zlepšovat hustotu kostí… Čaj je hlavním zdrojem flavonoidů u mnoha populací světa. My jsme zjistili, že zvýšená konzumace černého čaje a flavonoidů souvisí se sníženým rizikem zlomeniny u starších žen,“ tvrdí profesor Jonathan Hodgson z University of Western Australia.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 v roce 2025 přináší pro Berany zajímavou kombinaci výzev a příležitostí. Tento čas může být velmi dynamický, proto se připravte na nečekané změny.Začátek týdne může přinést určité napětí na pracovišti, zejména po... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat