Pití čaje zvyšuje tvrdost kostí

Ačkoli jsou Češi světovými jedničkami v konzumaci piva, pro tvrdost kostí by měli půllitr pěnivého moku vyměnit za šálek čaje. Odvar z lístků čajovníku totiž obsahuje flavonoidy, které zvyšují tvrdost kostí. A čím více čaje člověk vypije, tím je méně ohrožen osteoporózou ve vyšším věku.

Tyto antioxidanty navíc působí také jako prevence rakoviny či onemocnění srdce a cév. Konzumace flavonoidů s čajem ale může přispět také k tvrdším kostem. Sníží riziko osteoporózy, které je nejvyšší u žen po menopauze, jež navíc holdují tabáku a alkoholu.

Australští vědci sledováním dvanácti set žen starších sedmdesáti let po dobu deseti roků zjistili, že dotyčné konzumující tři a více šálků čaje denně jsou ohroženy o třicet procent méně zlomeninou krčku kyčelního kloubu.

Každý šálek čaje, který vypily denně navíc, snížil riziko o devět procent,“ tvrdí autoři z Perthu a Adelaide.

„Stále více se zajímáme o roli stravovacích faktorů na prevenci osteoporózy a zlomenin. Máme důkazy, že potraviny bohaté na flavonoidy – ovoce, zelenina a čaj – můžou také zlepšovat hustotu kostí… Čaj je hlavním zdrojem flavonoidů u mnoha populací světa. My jsme zjistili, že zvýšená konzumace černého čaje a flavonoidů souvisí se sníženým rizikem zlomeniny u starších žen,“ tvrdí profesor Jonathan Hodgson z University of Western Australia.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat