Emoce nejlépe chápeme ze zvuků, nikoli ze slov

I když jsme se od našich příbuzných němých lidoopů oddělili před milionem let, stále jsme na tom jako oni a emoce chápeme lépe ze zvuků než ze slov. Behaviorální psychologové z Kanady prokázali, že lidé chápou základní emoce rychleji a lépe z neverbálních zvuků, než když jsou vyjadřovány slovy.

Vědci z McGillovy univerzity v Montrealu se zaměřili na tři základní emoce – vztek, smutek a radost. Pokusné osoby měly rozeznávat emoce u lidí, kteří buď vydávali zvuky, nebo se snažili své emoce vyjádřit v mluvě. U pokusných osob, které hádaly, sledovali vědci mozek pomocí elektroencefalogramu, aby lépe mapovali, která centra v mozku jsou aktivována a jak rychle reagují.

„Identifikace emocionální vokalizace záleží na systému v mozku, který je straší v evolučním slova smyslu. Chápání emocí vyjádřených mluveným jazykem na druhou stranu zahrnují mladší mozkové systémy, které se vyvinuly až s lidskou řečí,“ tvrdí autor výzkumu Marc Pell.

Zajímavé ale je, že lidé nejrychleji ze všech emocí odhalí radost. Na tuto emoci reagují nejrychleji, rychleji než na vztek a smutek.

„Náš výzkum také dokazuje, že posluchači setrvávají v monitoringu vzteklých hlasů déle, bez ohledu na styl vyjadřování, aby lépe pochopili význam hrozby,“ dodává doktor Pell.






Celkem 7 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat