Usilovným tréninkem lze skutečně dosáhnout geniality

Význam vrozeného talentu nelze zpochybňovat, ale vědci z anglického Yorku dokázali, že minimálně u pohybových uměleckých oborů lze poctivým tréninkem dosáhnout geniality. Pravidelné trénování pohybu totiž vyvolává trvalé změny v mozku a zdokonalování uměleckých schopností. Prokázali to sledováním změn v mozku magnetickou rezonancí během osmi měsíců.

Funkční magnetická rezonance mozku u jedenácti baletních tanečníků ve věku devatenáct až padesát let prokázala, že už po sedmi týdnech tvrdého tréninku se v kůře mozku vytvořily struktury, které usnadňovaly učení nových kroků a choreografií.

Čím více tedy tanečník cvičil a získával zkušeností, tím geniálnější jeho mozek byl v učení se dalším a novým druhům pohybu.

„Cviční skutečně vede k dokonalosti,“ tvrdí autoři z Univerzity v Yorku s tím, že toto klišé minimálně v případě tance a baletu rozhodně platí.

Pomocí funkční magnetické rezonance pak autoři studie zjistili, že trénink vedl ke změnám v propojení neuronů a efektivnosti jejich činnosti v těch částech mozku, které řídí motorické funkce a učení. Sledované osoby pak byly nejen přesnější v pohybové stránce, ale dokázaly si mnohem snáze vizualizovat nový typ pohybu a choreografie a učily se ho kratší dobu. S každým dalším tréninkem a nově naučeným se tedy jejich schopnosti zdokonalovaly.






Celkem 8 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat