Vypadáme tak, jak si myslíme, že nás druzí vidí

Lidé dokážou odhadnout poměrně dobře už ze samotné fotografie, jak důvěryhodný druhý člověk je. V době internetu a moderních technologií, kdy je velká část komunikace a mezilidských vztahů zprostředkována nepřímo textem a fotkami, to může mít velký význam. Psychologové z New Yorku ale zjistili, že lidé se tváří na fotkách tak, jak si myslí, že je druzí vnímají.

A co to znamená v praxi? Že nás zásadně ovlivňuje to, co nám o nás samotných říkají ostatní. Když tak člověku někdo řekl v minulosti, že má nedůvěryhodný obličej, tyhle myšlenky jsou v něm silně zakódovány a při setkání s novou neznámou osobou se tváří pod jejich vlivem skutečně nedůvěryhodně. A co víc, dokonce se tak i chová.

Profesor Michael Slepian a doktor Daniel Ames z Colombia University v New Yorku provedli řadu experimentů, v nichž prokázali, že názor druhých lidí v nás ovlivňuje zásadně to, jak se chováme a tváříme později.

„Dokázali jsme, že lidé, kteří vypadali v minulosti důvěryhodně a byli o tom informováni druhými, se chovají příště mnohem důvěryhodněji. Samozřejmě ne každý úsudek o každé tváři je správný a lidé jsou náchylní k nepodloženým stereotypům v posuzování vzhledu druhých lidí… Nicméně ti, kdo vypadali v minulosti nedůvěryhodně, lžou pak více, protože nabyli dojmu, že jim stejně nebude nikdo věřit,“ vysvětluje profesor Slepian.






Celkem 11 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat