Spolkli jste žvýkačku. Opravdu odejde z těla až za 7 let?!

Většina lidí v dětství slyšela varování rodičů, že žvýkačku nesmí za žádnou cenu spolknout, protože pak leží ve střevech sedm let. A mnozí tomu dodnes věří a tento nesmysl opakují vlastním potomkům. Ve skutečnosti totiž žvýkačka nevydrží v trávicím traktu déle než dva dny.

Žvýkačky se vyrábějí buďto z přírodních, nebo ze syntetických kaučuků. Syntetický polyisobutylen je nejen ideální pro žvýkačkové bubliny, ale také pro výrobu balónů či pneumatik.

Kaučukovité polymery jsou ale pro člověka nestravitelné. Jednak odolávají mechanickému rozmělňování – což je podstatou žvýkačky – ale také odolávají enzymatickému štěpení. Evoluce u člověka enzymy na štěpení kaučuku nevyvinula jednoduše proto, že kaučuk nikdy nekonzumoval. A jako takové jsou tyto polymery velmi odolné také vůči kyselině chlorovodíkové v žaludku, která by mohla být poslední metodou, jak žvýkačku natrávit. Ale stejně jako jsou odolné vůči HCl gumové rukavice, je i žvýkačka.

„Žvýkačka tedy prochází trávicím traktem netknutá. Ale stejně tak jím procházejí mnohé jiné nestravitelné části z rostlin, třeba vláknina, kterých se tělo zbaví jednoduše tím, že je v tlustém střevě zahustí do exkrementů a vyloučí při defekaci,“ tvrdí vědci z Americké chemické společnosti s tím, že žvýkačka putuje trávicím traktem maximálně dva dny. Pak odchází se stolicí.






Celkem 14 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat