Kolik alkoholu vypijete? Záleží na sklenici

Toužíte omezit svou konzumaci alkoholu? Pak začněte pít z malých skleniček. Ty na víno nahraďte jednodecilitrovými, půllitry na pivo třetinkami a velké panáky malými čtvrtkami. Podle vědců z Cambridge totiž velikost skla zásadně ovlivňuje to, kolik člověk za večer či na party vypije alkoholu. Čím větší objem, tím více toho do sebe nalije. Velká sklenice opticky zmenšuje objem nalitého alkoholu.

Alkoholický nápoj patří mezi nepočitatelné látky, což rovněž zásadně ovlivňuje vnímání mozku, který funguje spíš podle počitatelných objektů. Když tak člověk vypije za večer šest malých piv nebo šest velkých piv, mozek má pořád pocit, že vypil šest piv. Ale pro tělo a orgány je to zásadní rozdíl v tom, že ho zaplaví v případě malých piv mnohem méně zdraví škodícího etanolu.

Jenže problém je také v něčem jiném, v optickém klamu. Dvě deci nalité do sklenice o objemu 2,5 decilitru vypadají jako mnohem větší než dvě deci nalité do velké baňaté sklenice o objemu 3,5 decilitru. Mozek má pak v druhém případě pocit, že vypil méně.

Vědci z Cambridgeské univerzity provedli řadu experimentů, v nichž prokázali, že servírování alkoholu do velikého skla vyvolává v mozku pocit, že může pít mnohem víc. Drink pak vypije rychleji. A stejný jedinec z velkého skla vypije o deset procent více alkoholu než ze skla malého jiný večer.

„I když zvětšíte sklenici a nezvětšíte objem alkoholu, který do něj nalijete, člověk vypije alkoholu více. Není jasné, proč tomu tak je, jedním z důvodu může být, že větší sklenice mění naše vnímání množství vína, které se ve velké sklenici jeví jako menší, proto pijeme rychleji a vypijeme více,“ míní doktorka Rachel Pecheyová z Cambridgeské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat