Mozek s věkem vrásní jako lidský obličej

Projevem stárnutí pleti v tváři jsou vrásky. Ne každý člověk však stárne stejně rychle a ne každému se pleť zbrázdí jako kůra starého stromu. Vědci z Newcastlu objevili paralelu k tomuto jevu také na mozku. Čím víc člověk stárne, tím mu povrch mozku víc vrásní. A toto vrásnění také souvisí s demencí. Právě rychlý a brzký vznik vrásek by mohl poukazovat na degeneraci funkce mozku.

„Jedním z klíčových znaků savčího mozku jsou brázdy a záhyby po celém povrchu jako u vlašského ořechu, ale dosud nikdo nebyl schopen konzistentně tyto brázdy měřit. Mapováním brázd na mozku u více než tisíce lidí jsme dokázali, že náš mozek se ohýbá podle jednoduchého univerzálního zákona. Také jsme dokázali, že parametrem tohoto zákona je napětí uvnitř kůry, které s věkem klesá. U Alzheimerovy choroby je tento účinek patrný dříve a je výraznější,“ tvrdí doktorka Yujiang Wangová z Newcastle University, která na výzkumu pracovala s kolegy z Federální univerzity v Riu de Janeiru.

Právě měření brázd by mohlo být novou diagnostickou metodou při včasném určování Alzheimerovy choroby.

Ženský mozek má přitom méně skladů než mužský stejného věku.

Lze demenci předcházet?

Ačkoli je objev vědců z Newcastelu velmi důležitý, svému mozku těžko zakážeme, aby se vrásnil. Nicméně podle některých studií je možné pomoci tělu v prevenci demence.

Barcelonští vědci zjistili, že nám může pomoci středomořská strava, především zařazení olivového oleje a ořechp do jídelníčku. „Lidé, kteří konzumují velké množství olivového oleje a ořechů, mají lepší výsledky v testech paměti, pozornosti a abstraktního myšlení i ve vyšším věku,“ píší barcelonští vědci na stránkách odborného časopisu Internal Medicine.

Provedli experimentální výzkum a zjistili, že osoby, které olivový olej a ořechy nejedly, ale zařadí je do svého jídelníčku, mají po několika týdnech konzumace lepší výsledky různých testů myšlení a paměti.






Celkem 10 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat