Jak společenské postavení ovlivňuje vaši imunitu a zdraví?

Člověk je vlastně jen trochu líp myslící zvíře, jehož mnohé fyziologické pochody jsou stále ovlivňovány mechanismy vyselektovanými evolucí. Protože jsme jako primáti tvorové silně sociální a naše skupiny jsou organizované, odráží se zdraví jedinců v tom, jak si v rámci skupiny stojíme. Výzkumy z posledních let dokazují, že nejlépe na tom jsou jedinci sociálně nejvýše postavení. A to proto, že mají silnější imunitu. Ale i lidé s nízkým statusem si můžou vést dobře, pokud mají široký okruh blízkých, kteří se o ně zajímají.

Jde to ruku v ruce. Lepší společenské postavení snižuje míru stresu a snížením míry stresu se posiluje imunita, snižuje riziko řady onemocnění a zlepšuje celková kondice jedince. Snížením stresu a posílením imunity se omezí míra zánětů v tkáních, jejich stárnutí a prodlouží se životnost jedince.

Ale ani jedinci nízce postavení si nemusejí zoufat. I oni můžou být relativně bez stresu a mít silnou imunitu. Musejí mít ale o to silnější okruh podpory a blízkých. Čím výše je člověk postaven, tím si vede celkově lépe, protože ho méně ohrožuje okolí. Ale i jedinec nízce postavený na tom může být stejně dobře, pokud má veliký okruh blízkých a přátel a má se o koho opřít.

Nízký společenský status může zvýšit koncentraci stresových hormonů v krvi, což je vyvoláno společenským stresem, který zase může zvýšit záněty.

„Naše výzkumy dokazují, že zdravotní účinky statusu nejsou trvalé, přinejmenším v dospělosti. A dostatečná a bohatá sociální síť těch, kteří o člověka pečují, má větší vliv na imunitu než stres vyvolaný nízkým postavením. Péče od blízkých, zjednodušeně řečeno, ovlivní imunitu výrazněji než zneužívání od cizích,“ tvrdí doktorka Jenny Tungová z Duke University v Severní Karolíně.

Její tým zkoumal účinky společenského postavení, péče okolí a stresu na imunitní systém makaků, silně sociálně žijících a organizovaných primátů.

„Pozitivní zprávou našeho výzkumu je, že zlepšení společenského postavení výrazně souvisí se změnou imunitní funkce,“ tvrdí doktorka Tungová.






Celkem 7 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat