Úzkosti a deprese opravdu vedou k rozvoji rakoviny

Přírodní léčitelé a odborníci na celostní medicínu o tom nepochybují dávno. Rakovina je nejčastěji výsledkem oslabené psychiky člověka. Vědci z Británie a USA ale teď prokázali, že právě deprese a úzkosti – nejčastější psychologické potíže dneška – výrazně podporují rakovinu a snižují šanci na uzdravení.

Vědci z University College London a University of Edinburgh prokázali už 163 tisíc osob, že je deprese a úzkost nejnebezpečnější u onkologických pacientů, kteří se začnou léčit. Snižuje totiž výrazně šanci na úspěšné uzdravení. Lidé trpící depresí a úzkostí zemřou o dvaatřicet procent častěji.

„U některých typů rakoviny je ale riziko mnohonásobně větší. Třeba u leukémie snižuje deprese a úzkost šanci na uzdravení čtyřikrát. U rakoviny prostaty, slinivky a hltanu dvakrát,“ tvrdí doktor David Batty z University College London.

Vědci z Harvardovy a Yaleovy univerzity také prokázali, že chronický stres vyvolávající deprese a úzkosti vyvolává i nádorové onemocnění, snižuje funkčnost imunity a podporuje růst a šíření nádorů v těle.

Na prevenci záleží

Riziko onemocnění rakovinou také významně ovlivňuje náš životní styl. Co dělat, aby bylo co nejnižší?

Típněte cigaretu

Kouření je jednou z mála věcí, jež prokazatelně ovlivňují riziko onemocnění rakovinou. Tuto skutečnost potvrdila řada vědeckých studií a nemá cenu s ní polemizovat (ano, vždycky se najde něčí příbuzný, který kouřil již od třinácti, zemřel v 99 letech a nikdy rakovinu neměl, ale něco takového se dá stěží považovat za důkaz neškodnosti tabáku). Vyhýbat byste se tedy měli nejen aktivnímu kouření, ale také pasivnímu.

Pozor na slunce

Další vědecky podložený rizikový faktor – nebezpečné UV záření. Navzdory varování odborníků stále většina z nás podceňuje ochranu před slunečními paprsky a i v létě se venku pohybuje bez použití krémů a emulzí s UV ochranou, které bychom měli používat po celý rok. Rizikové je rovněž opalování v soláriích, těm byste se rovněž měli vyhýbat. K prevenci rakoviny kůže také patří pravidelná kontrola znamének u lékaře.

Co na talíř

Slýcháme to ze všech stran – strava má být vyvážená, má obsahovat spoustu vlákniny, vitaminů, minerálů, kvalitní bílkoviny a sacharidů, dostatek zeleniny a celozrnných potravin, přiměřené množství tuků a tak dále. A přesto se stále řada lidí stravuje přesně obráceně. Přitom nekvalitní jídlo se na našem zdravotním stavu podepisuje velmi vážně a přispívá i ke vzniku rakoviny. Takže znovu důkladně přezkoumejte svůj jídelníček.

Odložte sklenku

Nemusíte se stát zrovna zapřisáhlými abstinenty, ale mějte na paměti, že konzumace alkoholu je spojena například s rakovinou jater nebo prsu. Je určitě lepší vzdát se nějaké té skleničky než onemocnět.

Dejte šanci pohybu

Fyzicky aktivní lidé mají obecně méně zdravotních problémů než jejich pohodlní vrstevníci. A první studie již naznačují, že se to do jisté míry týká i rakoviny. Takže odhoďte ovladač a běžte se projít nebo projet na kole.






Celkem 6 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat