Proč se nám ve vodě dělají varhánky na prstech?

Většina lidí, která si déle poležela ve vaně nebo dlouho máčela ruce při mytí nádobí ve dřezu, si všimla komicky zvlněných bříšek prsů. A většina z nás to přičte jednoduše tomu, že kůže nasála vlhkost a zvětšila svůj objem. Jenže tomu tak není. Ke zvlnění došlo vlivem změny průtoku krve v cévách pod bříšky prstů. A má to evoluční význam.

Ono zvlnění bříšek totiž učiní ruce mnohem obratnějšími při uchopování vlhkých předmětů, které jsou díky vodě mnohem kluzčí než v suchém stavu. Fenomén lze přirovnat ke vzorku pneumatik. Vzorek na prstech lépe přilne ke kluzkému předmětu, který pak snáze držíme.

Samozřejmě povrch pokožky vodu nasaje, ale to samotné zvlnění nezpůsobí. Zvrásnění je vyvoláno stažením cévek v prstech.

„Zvrásněné prsty zřejmě našim předkům pomáhaly při sbírání potravy z vlhké vegetace či z různých pramenů a vodních zdrojů,“ domnívá se doktor Tom Smulders, evoluční biolog z Newcastle University, který v experimentálním výzkumu prokázal, že vodou zvrásněné prsty jsou mnohem účinnější při chytání mokrých hladkých předmětů.

Blahodárná koupel

Jak vidíte, nejsou "varhánky" na prstech důvodem, proč utíkat z vany. Ostatně by to byla například u lidí, kterým se prsty zvlní po pár minutách, docela škoda. Taková koupel totiž může mít relaxační, ale i jiné blahodárné účinky. Především pokud víte, jaké bylinky si do ní přisypat!

Heřmánek, mateřídouška, levandule, smrkové nebo jedlové jehlice a mnoho dalšího splní svůj účel, neboť působí blahodárně na pokožku, krevní oběh i nervy. A jak se taková uvolňující lázeň připravuje? Nejdříve se ujistěte, které konkrétní léčivé účinky vámi vybraná bylinka má.

Na osvěžení se třeba skvěle hodí koupel z máty peprné, při omrzlinách, ekzémech, popáleninách nebo hemoroidech se určitě vyplatí použít dubovou kůru, na bolesti všeho druhu a v případě vysílení organismu zase pomáhá kůra vrbová.

A dávkování? Podle receptu našich babiček potřebujete ½ - 1 kilo rostliny, pokud lázeň připravujete pro sebe, 100–150 gramů rostliny v případě, že se jde koupat vaše dítě. Rostliny zavažte do sáčku, spařte je asi dvěma litry vroucí vody, vymačkejte z nich šťávu a tu přidejte do koupele.

Nemáte sušené byliny, které byste použili? Jehličí borové, smrkové a jedlové patří k příjemným, osvěžujícím, ozdravujícím a posilujícím požitkům. Tyto lázně působí mimo jiné na dýchání, které se zrychlí a prohloubí, podporují krevní oběh a tím i výměnu látek, odstraňují choroboplodné zárodky a povzbuzují kožní činnost. Tak si ulomte větvičku a inspirujte se dávnými dobami!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat