Muži se potí více než ženy? Ne, je to jen mýtus

Ženy občas vyčítají mužům, že se příliš potí. Vědci z Austrálie ale měřením a pozorováním několika desítek mužů a žen přišli na to, že rozdíl mezi pohlavími v míře pocení neexistuje. Jediný rozdíl je v absolutním množství potu. Muži mají prostě větší a mohutnější těla, při přepočtu na objem a hmotnost těl jsou na tom ale úplně stejně jako ženy.

Ženy sice vyprodukují celkově méně potu než jejich mužské protějšky, ale to jen proto, že mají menší a lehčí tělo. Přepočteno na celkovou hmotnost při stejně intenzivním pohybu produkují ženy stejné množství potu jako muži. Vyplývá to z experimentálních výzkumů provedených na Univerzitě ve Wollongongu v Austrálii.

Pokud ženy a muži cvičí stejně intenzivně (při shodné teplotě a vlhkosti vzduchu), produkují pot stejnou měrou. Platí pouze to, že čím drobnější člověk je, tím větší má plochu kůže v poměru k hmotnosti a tím účinněji se ochlazuje a méně se potí.

„Muži se potí na větší části svého těla, ale tento rozdíl je maximálně do výše pěti procent,“ tvrdí autor studie Sean Notley z Wollongongu.

Když si nevoníme

Pot je sice přirozenou součástí našeho těla, ale co si budeme namlouvat, většina z nás proti němu bojuje, jak může. Nejen kvůli nevzhledným morkým koláčům na oblečení, ale také kvůli zápachu. Věděli jste, že pach potu ovlivňuje i to, co jíme? Následující potraviny ho prý zhoršují nejvíce...

1. Alkohol

Větší množství alkoholu zapříčiní změnu pachu moči i potu. A rozhodně ne k lepšímu. Charakteristický pach člověka, který se vrací z večírku, známe jistě všichni…

2. Chřest

Chřest je pověstný tím, že po jeho konzumaci změní pach především moč. Může za to merkaptan, tedy látka, již výhonky obsahují. Jejím trávením vzniká charakteristický zápach.

3. Káva

Ano, je to tak. I milovníci káva voní jinak než lidé, kteří se tomuto nápoji vyhýbají.

4. Kari, fenykl a kmín

Všechna tři koření jsou velmi aromatická – a toto aroma (bohužel už v ne tak lákavé podobě) může přetrvávat v našich pórech i několik dní po konzumaci jídel s těmito pochutinami. Mimochodem, studie Kalifornské univerzity dokonce tvrdí, že pokud si kořeněná jídla dopřává těhotná žena, může jimi ovlivnit přirozenou vůni svého dítěte…

5. Červené maso

Milovníci masových pokrmů v porovnání s vegetariány mají silnější tělesný pach. Podle vědců bude nejspíš na vině pomalejší trávení masa (v porovnání se zeleninou a spol.), které tak zůstává v našem organismu déle a má spíš možnost náš odér ovlivnit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat