8 rad, jak zabránit nadměrnému pocení v létě

Pocení je nejen fyziologické, ale pro organismus životně důležité. Někdy se však stane, že se potíte více. Co dělat, abyste se nedostala do trapné situace?

Člověk se potí po celém těle. Na povrchu kůže se nalézají malé potní žlázy, které vylučují tekutinu, pot. Problémy způsobují velké potní žlázy (pachové), které se vyskytují v podpaží, tříslech, na hrudníku a v okolí pohlavních orgánů. Tyto potní žlázy produkují tekutinu, která se díky obsahu tuků a bílkovin rozkládá a přitahuje bakterie, které pak způsobují zápach.

Pokud při prvním setkání zaujmete člověka tím, že jste cítit, těžko se s vámi bude chtít sejít znovu. Pot vás nijak neohrožuje na zdraví, ale je společensky nepřijatelné, pokud máte na oblečení obrovská propocená kola, či jste dokonce cítit. Uvědomte si, jak je nepříjemné, když vedle vás v tramvaji či obchodě stojí propocený člověk.

Denně člověk vypotí až 500 ml vody, při sportu samozřejmě ještě více.

Fyziologická funkce pocení

Pocení je pro tělo důležité, reguluje tělesnou teplotu. Ve chvíli, kdy teplota těla roste, musí se organismus ochladit. A tak dá nervový systém pokyn potním žlázám, a ty vyloučí pot. Tělo se pomocí potu ochlazuje a zabraňuje se tak přehřátí organismu.

Na pocení může mít vliv špatná funkce štítné žlázy, nadváha, menopauza či stres. Více se potí rovněž dospívající mládež. Léto je v otázce pocení opravdu kritické, ke všem faktorům ještě přibudou vysoké teploty. Pocení se dá ale účinně zabránit nebo jej aspoň omezit.

Abyste se nedostaly do trapné situace, musíte dodržovat, především v létě, několik pravidel:

1. Každé ráno, než vyrazíte z domova, se osprchujte.
2. Používejte oblečení z přírodních materiálů, které si měňte denně, i když máte pocit, že je čisté.
3. Svoji roli hraje i správná strava, některé aromatické silice z jídla přecházejí i do kůže (česnek, kari, cibule, kmín, ryby atd.), a ovlivňují tak výsledný pach potu.
4. Používejte antiperspiranty a deodoranty. Antiperspiranty omezují činnost potních žláz tím, že vedou ke stažení povrchové rohoviny, a brání tak vzniku potu. Obsahují bakteriostatické, bakteriocidní přísady, které zamezují množení bakterií, a tím i zápachu. Je jedno, jestli použijete kuličku či tuhý deodorant, každému vyhovuje něco jiného. Pozor, deodoranty však jen pach překryjí.
5. Depilace či epilace by měla být naprostou samozřejmostí.

Metody jak bojovat proti pocení:

Šalvěj – pití 1 litru šalvějového čaje může pomáhat proti nadměrnému pocení. Šalvěj můžete užívat i ve formě tablet.

Botulotoxin – aplikuje se tenkou jehličkou do míst, která se nadměrně potí. Potní žlázy v ošetřeném místě potom přestanou produkovat pot. Aplikace blokuje přenos nervových impulzů. Zákrok vydrží jednu sezonu.

Ionoporéza – používá se při nadměrném pocení dlaní a nohou. Na dvě oddělené malé kádě s vodou se upevní elektrody. Potom se přes ně pouští velmi slabý jednosměrný elektrický proud po dobu 20 minut. V těle dochází k výměně iónů, což po delší terapii vede k normalizaci činnosti potních žláz. Aplikace je nutná nejprve denně, potom týdně, později každé dva měsíce. Zařízení na ionoforézu si můžete i koupit a léčit se doma.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat