Zbavte se nežádoucích chloupků. Tipy na holení, které vydrží

Nohy, podpaží, třísla, nebo celé tělo? Žiletkou či epilátorem? Jak se zbavit neestetických chloupků? Přinášíme vám přehled depilačních a epilačních technik a jejich výhody a nevýhody.

Známe to jen ze starých filmů. Ochlupení v podpaží, tříslech i na nohou. Dnes se zbavují chloupků muži i ženy. Nedokonalá epilace je dnes považovaná za jeden z nejhorších estetických prohřešků.

Epilace či depilace

Čemu dáváte přednost? Obě metody slouží ke zbavení se chloupků na těle. Ovšem každá z nich používá jiné prostředky. Epilace je zbavení se chloupků i s kořínkem, což na jedné straně zaručuje dlouhodobější efekt, ale rozhodně to není bezbolestné. K tomuto účelu se používají elektrické strojky, vosk a v poslední době i laser.

Depilaci zvládnete bez problémů sama doma. Je to jednoduchá metoda, při níž se chloupky seřezávají. Používají se holicí strojky a žiletky. Efekt je ovšem krátkodobý a je potřeba se depilovat pravidelně, jednou za 2-3 dny.

TIP Bety: V tříslech raději zvolte metodu elektrické depilace. V této oblasti je pokožka tak jemná, že by mohlo dojít k vytržení i s kouskem kůže. Existují i strojky s chladícími či masážními funkcemi, které malinko snižují bolestivost procedury.

Epilace voskem

Pro někoho nenahraditelná, pro jiné odstrašující příklad toho, jak se lze sice na delší čas, ale bolestivě zbavit chloupků.

Mechanismus: Voskové proužky se nanášejí na místa, které chcete zbavit chloupků, a strhnou se proti směru jejich růstu. Epilaci voskem lze použít na všech částech těla od obočí, přes knírek, ruce, třísla až po nohy.
Výhody: Epilaci voskem stačí opakovat tak jednou za tři týdny až měsíc.
Nevýhody: Je velmi bolestivá.

TIP Bety: Nenechte se odradit prvotním velmi nepříjemným zážitkem. Chloupky časem ztrácejí sílu a bolestivost ustupuje. Rovněž epilace voskem v salonech je méně bolestivá, než prováděná doma. Kosmetičky už mají při použití této metody cvik.

Elektrický strojek

Záleží na tom, zda si koupíte epilační, depilační či kombinaci obojího.

Elektrická epilace

Mechanismus: Elektrický strojek na principu mnoha pinzet vytrhává chloupky i s kořínky.
Výhody: Takové odstranění chloupků vydrží až tři týdny.
Nevýhody: Velká bolestivost, která se časem zmírňuje. Cibulky jsou čím dál slabší, proto je jejich odstraňování postupně méně bolestivější.

Elektrická depilace

Mechanismus: Je to velmi oblíbený způsob zbavení se chloupků. Používá jej velká část žen. Lze ji použít na všechny ochlupené části těla.
Výhody: Malá pravděpodobnost následného zarůstání chloupků. Naprosto bezbolestné a rychlé odstranění chloupků. Hodí se pro všechny části těla.
Nevýhody: Velmi krátký efekt, Stejně jako u žiletky je třeba se holit jednou za dva až tři dny. První den po oholení, když začnou chloupky opět růst, může být pokožka citlivá. Velmi opatrně si odstraňujte chloupky na jemných místech, jako je podpaží či třísla, kde se vám může holicí strojek bolestivě „zakousnout“ do kůže.

TIP Bety: Dbejte na to, aby byl stojek dobíjecí a vodotěsný. Raději se holte jen dobitým strojkem a nikoli zapojeným do elektrické zásuvky.

Laser

Mechanismus: Laserový paprsek zničí kořínek a chloupek již nenaroste.
Výhody: Trvalé a nebolestivé odstranění chloupků. Je možné je použít na všechny části těla.
Nevýhody:Je nutná opakovaná návštěva kosmetického salonu. Po zákroku se musíte týden vyhýbat slunečnímu záření. To platí i pro solária. Cena se však pohybuje v řádech desítek tisíc.

TIP Bety: Před návštěvou kosmetického salonu se nesmí chloupky vytrhávat nejméně po dobu 6 týdnů. Můžete se pouze holit, vybyla vlasová cibulka zregenerována.

Epilace elektrickou jehlou

Mechanismus: Elektrická jehla funguje na principu vysokofrekvenčního proudu. Vhodná je především v oblasti obličeje. Elektrická jehla se zapíchne do vlasové cibulky a vede proud přímo k ní. Nevhodné pro ženy se špatným hojením, s tendencí k vytváření jizev.
Výhody: Jedná se o málo bolestivou techniku.
Nevýhody: Každý chloupek se vytrhává samostatně, není proto vhodná pro větší plochy. Nevýhodou je také velmi vysoká cena. Jedná se o tisíce korun.

TIP Bety: Pokud se vám špatně hojí rány, na tuto metodu raději zapomeňte. Vytvořilys se vám nevzhledné jizvy.

Krémy a kosmetika

Dnes již na trhu existuje velké množství kosmetických přípravků, kterými se lze zbavit ochlupení.

Mechanismus: Krém či pěnu nanesete na místo, které chcete zbavit chloupků, necháte potřebnou dobu působit (bývá to okolo 10 minut) a pak přiloženou škrabkou jen oslabené a změklé chloupky i s cibulkou seškrábnete. Je potřeba vyzkoušet jaká značka a typ vám bude vyhovovat a kolik chcete investovat.
Výhody: Jedná se o bezbolestný a velmi účinný způsob. Chemické odstranění chloupků vydrží několik týdnů.
Nevýhody: jedná se o chemický způsob depilace, proto nelze vyloučit vznik alergické reakce. Před prvním použitím je potřeba si udělat test. Naneste malé množství krému do loketní jamky a nechte působit. Pokud ucítíte výrazné pálení a svědění, krém či pěnu raději nepoužívejte.

TIP Bety: Rozhodujete-li se mezi krémem a pěnou, zvolte raději krém. Drží na pokožce mnohem lépe. U pěny se vám může stář, že zteče předčasně chloupky pak nepůjdou odstranit.

Žiletka

Mechanismus: Nejprve namočíte část těla, kterou chcete oholit, nanesete krém či holicí pěnu. Jednorázovou či vyměnitelnou žiletkou seřezáváte chloupky po celém těle.
Výhody: Naprosto nejrychlejší způsob holení. Lze jej provádět v podstatě při každém sprchování.
Nevýhody: Při holení se můžete bolestivě pořezat. Po takových rankách zůstávají po dlouhou dobu nehezké jizvičky. Stejně tak hrozí podráždění kůže a zarůstání chloupků. U holení žiletkou je potřeba použít holicí krém či pěnu. Holení se provádí „na mokro“. Pocit oholení vydrží jen velmi krátkou dobu. V podstatě již druhý den lze cítit rostoucí chloupky.

TIP Bety: Žiletku používejte jen krátce, jednorázové holicí hlavou se oholte opravdu jen jednou. Velmi rychle se ztupí a při použití takovéto žiletky může dojít k nehezkému podráždění kůže a bolestivosti.

Co všechno lze holit

Mnoho žen si holí jen nohy od kolen dolů, třísla a podpaží. Existují však ženy, které se zabijí chloupků kompletně. Záleží na pocitu, ale také na barvě a hustotě chlopků. Bílé chmýří na rukou není třeba holit, ale pokud má žena paže pokryté černým ochlupením, určitě se jej ráda zbaví, zvláště v létě, kdy se nosí krátké rukávy. Takže žádné pravidlo zde neplatí. Holte si ty části těla, které si myslíte, že to potřebují. Jedinou výjimkou je podpaží a třísla, to by mělo být dnes již samozřejmostí. Pryč jsou doby, které dnes již známe jen ze starých filmů, kdy měly ženy v podpaží a plavkách hustý porost.

Zdroj: www.wanda.sk






Celkem 1 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat